Gülgiller familyasındandır ve oldukça dikenlidir. Boyları genellikle 1-3 metre arasında değişir. Yazın açan pembe ya da beyaz yapraklı hoş kokulu çiçeklere sahiptir. Yazın bitmesiyle taç yaprakları dökülür ve kırmızı veya turuncu renkli meyvesi olgunlaşır. Olgunlaşmış meyvesi yaklaşık kiraz büyüklüğündedir.
Ortaçağda enfeksiyon ve soğuk algınlığı tedavisinde kuşburnu yaygın olarak kullanılmıştır. Yol kenarı ya da ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişebilir. Kuşburnu meyvesi C vitamini ve kuşburnu yağı elde edilmesinde kullanılır. Kuşburnu yağı kırışıklık ve lekelerin azaltılmasında, güneş ışınlarının ciltte yarattığı olumsuz etkilerin azaltılmasında ve deri iltihabının ve aknelerin giderilmesinde etkilidir.
Ayrıca kuşburnu meyvesi çay, marmelat, reçel ve şerbet yapımında da kullanılır. Kuşburnu reçeli, marmelatı ve şerbeti de bağışıklığın güçlenmesinde etkilidir. Kuşburnu meyvesi nadir de olsa çiğ olarak yenilebilir. Bu durumda tüylü ve çekirdekli kısmı çıkartılmalıdır.
Kuşburnunun içerisindeki çok fazla çekirdek yüzünden yenmesi zordur. Ayrıca yapısındaki tüyler ağzınızın tahriş olmasına sebep olabilir. Bunun için pek çok tüketim yolu geliştirilmiştir. Kuşburnu ülkemizde en çok marmelatı yapılarak ya da çayı içilerek tüketilir. Bunun yanı sıra şerbeti ya da pestili yapılarak da tüketilebilir.
Kuşburnunun faydalarından yararlanmak aynı zamanda daha az kalori almak isteyenler için kuşburnu çayı kuşburnu tüketmek için ideal bir yöntemdir. Kuşburnu çayı tadı, kokusu ve muhteşem rengiyle çok sevilir aynı zamanda içerdiği C vitaminiyle hastalıklara karşı koruma sağladığı için kış çayı olarak sıklıkla tüketilir. Kuşburnu çayı doğru bir şekilde hazırlandığında içindeki C vitamini suya geçer. Yani kuşburnu çayını tercih ederek içindeki C vitaminini büyük oranda almış olursunuz.
Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır?
Kuşburnu çayı nasıl yapılır İbrahim Saraçoğlu kuşburnu çayının çok faydalı olduğunu belirtmiştir:
- Kuşburnu çayı yapmak için kurutulmuş kuşburnu meyvesi yıkanır ve bir su bardağına iki-üç çay kaşığı kuşburnu meyvesi gelecek şekilde kaynayan suya atılır.
- Kuşburnu çayı kaç dakika kaynatılır? 10-15 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra kapağı kapatılarak kuşburnu çayı demleme için bırakılır.
- Kuşburnu çayının birçok farklı tarifi vardır. Kuşburnu çayı hazırlanırken genelde kurutulmuş kuşburnu bitkisi tercih edilir; ancak siz taze ya da dondurulmuş kuşburnu da kullanabilirsiniz.
- Kuşburnu çayı yaparken meyvesinin yanında kuşburnu çiçeğinin yaprakları da kurutularak çaya katılabilir.
- Ancak kuşburnu çayı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken nokta kuşburnu meyvesinin çok uzun süre yüksek ısıya maruz bırakılmaması.
- Çünkü yüksek ısıda kuşburnunun içindeki vitaminler kaybolur ve kuşburnu çayı besin değeri azalır.
- Diğer bir husus da alüminyum tencere kullanılmamasıdır.
- Alüminyum ile temas eden kuşburnu bünyesindeki C vitaminini kaybedebilir ve ayrıca bu şekilde hazırlanan kuşburnu çayının rengi de istenildiği gibi olmayabilir.
- Kuşburnu çayı nasıl hazırlanır? Kuşburnu çayını sade içebileceğiniz gibi bal ya da şeker ile tatlandırarak ya da tarçın, karanfil veya elma ile birlikte bir kış çayı hazırlayarak da tüketebilirsiniz.
Kuşburnu Çayı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Kuşburnu çayı C vitamini açısından zengindir. Özellikle meyvesinde bulunan yüksek miktardaki C vitamininin yanında kuşburnu farklı miktarlarda A, B ve K vitamini içerir. Kuşburnu çayı ne işe yarar? Kuşburnu çayı neye iyi gelir?
- Kuşburnu çayı gribe iyi gelir mi? Kuşburnu çayı yüksek miktarda C vitamini içerdiğinden özellikle kışın grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların önlenmesinde çok etkilidir.
- Antioksidan özelliğine sahiptir. Diğer bir deyişle vücutta serbest dolaşan ve çeşitli hastalıklara ve yaşa bağlı hücre yıpranmalarına sebep olan radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
- Kuşburnu çayı diz ağrısı ve eklem rahatsızlıklarının giderilmesinde ektilidir, iltihapları söker, oluşumunu engeller.
- Kuşburnu çayı mideye iyi gelir mi? Mide problemlerinin giderilmesinde de kuşburnundan faydalanır.
- Kuşburnu mide asidini düzenler, ülser oluşumunu engellemede etkilidir.
- Kuşburnu çayı kabızlığa iyi gelir mi? Kuşburnu çayı bağırsak problemlerinin giderilmesinde rol oynar.
- Kuşburnu çayı aynı zamanda çeşitli cilt problemlerinin önlenmesinde etkilidir.
- Cildi nemlendirir, ciltteki izlerin ve lekelerin görünümünü azaltır. Kuşburnu çayı maskesi yaparak da kullanılabilir.
- Vakti zamanında kuşburnu çayı Tansu Çiller ile de özdeşleştirilmiş ve dönemin başbakanının güzelliğini bu çay ile koruduğu söylenmiştir.
- Kuşburnu çayı egzama gibi cilt sorunlarından oluşan renk değişimleri ve deformasyonların daha kolay iyileşmesine yardımcı olur.
- Kuşburnu çayı basura iyi gelir mi? Basur şikayetleri için de kuşburnu çayı tüketmek faydalı olabilir.
- Kuşburnu çayı idrar söktürücü etkiye sahiptir. Kuşburnu çayı böbrek taşı olanlar için de faydalı olabilir.
- Kuşburnu çayı akşam içilir mi sorusunun cevabı idrar söktürücü etkisiyle bağlantılıdır.
- Bu özellikten dolayı akşam geç saatte içilmesi uyku kalitenizi tuvalet ihtiyacı nedeniyle azaltabilir.
- Kuşburnu çayı adeti keser mi diye endişeleniyorsanız bu çayın geciken regl dönemlerinde tüketildiğini söyleyebiliriz.
- Kuşburnu çayı adet söktürücü olarak da faydalı olduğuna inanılmaktadır.
- Son çalışmalar kuşburnunun diyabetin tedavisinde, yüksek tansiyonun düşürülmesinde ve cilt kanserinin önlenmesinde faydalı olabileceğini ortaya koymaktadır.
- Kuşburnu çayı diyabet hastaları için şeker hastalığının nedeni olan insülin hormonu sorunlarını dengelemek açısından iyi bir destekleyicidir.
- Kuşburnu çayı demir eksikliği ile mücadelede de güçlü bir savaşçıdır.
- Kuşburnu içeriği sayesinde gıdalar ile alınan demir vücut tarafından daha kolay ve verimli şekilde kullanılabilir hale gelir.
- Kuşburnu çayı diz ağrısı ve eklem ağrılarını hafifletebilmektedir.
- Özellikle kireçlenmeye bağlı ağrılarda kuşburnu etkili olabilmektedir.
YORUMLAR