Reklam
Reklam
DÜNYA İSLAM SAĞLIK BİRLİĞİ
Nevzat LALELİ

Nevzat LALELİ

DÜNYA İSLAM SAĞLIK BİRLİĞİ

27 Aralık 2016 - 11:06

HAY-DER Cuma sohbetinde bu hafta “Dünya İslam Sağlık Birliği ve Sağlık-Der Genel Başkanı Dr. Kasım Sezen’i ağırladı. Kasım Sezen konuşmasının başında; “Müjdeler olsun. Dünya İslam Birliğinin kurulmasını sağlayacak ikinci adım da atıldı” dedi.

HAY-DER Genel Başkanı Müh. Nevzat Laleli’nin tebrikleriyle başlayan sohbette Dr. Kasım Sezen Dünya İslam Sağlık Birliği hakkında bilgiler vermiştir. Kasım Sezen; “Müslüman ülkelerde ki STK’ların İslam Sağlık Birliğini kurmaktaki gayret ve çabalarını bu ülkelerin yöneticilerinde görmek mümkün değildir. Müslüman bir halkı idare eden bu ülke yöneticileri, Dünya İslam Birliği kurma çabaları yerine ya ABD veya AB (Avrupa Birliği) katılmanın büyük fedakârlıklarını yapmaktadırlar” demiştir.

“Bu terslik nedendir?” diye bir soruya cevap aradığımızda karşımıza, Müslüman ülke yöneticilerinin hemen hepsinin Batı işbirlikçisi oldukları görmekteyiz. “Niçin Müslüman ülkeleri işbirliğini isteyen insanlar o ülkelerde işin başına gelemezler de hep Batı işbirlikçileri işin başındadırlar?” sorusu cevap bekleyen bir başka sorudur.

Bilindiği gibi Dünya İslam Birliğinin ilk adımı Prof. Dr. Necmettin Erbakan Başbakan iken 17.Haziran.1997 günü 8 Müslüman ülkenin İstanbul’da bir araya gelmesiyle D – 8 adında resmi bir birlik kurulmuş, böylece ilk adım atılmıştı. Ancak dış güçlerin içerideki maşaları yüzünden D - 8 çalıştırılmamış ve atıl bir vaziyette tutulmaktaydı. Bu birliğin kurulmasıyla Dış emperyalist güçler, Türkiye de “28 Şubat”ı devreye sokmuş, diğer ülkelerde de (İran hariç) çeşitle darbelerle yönetimleri düşürmüşlerdi.

DÜNYA SAĞLIK İŞ BİRLİĞİ

2-4.Aralık.2016 tarihinde, Sağlık-Der gibi bir Sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Dünya İslam sağlık kuruluşları temsilcileri, İstanbul’da toplanmış ve ittifakla Dr. Kasım Sezen’i bu kuruluşun başına Genel Başkan olarak seçmişlerdir.

Sağlık-Der’in Dr. Kasım Sezen imzası ile Müslüman ülke SK’larına gönderdiği mektup şu şekildedir. “Değerli Başkanım, İslam coğrafyasının yangın yerine döndüğü bu zor zamanlarda sağlık camiasının sorumluluğu daha çok artmıştır. Her gün yüzlerce Müslüman’ın öldüğü, yaralandığı, mülteci olduğu, aç ve evsiz bırakıldığı günümüz dünyasında sağlıkla ilgili alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları olarak bizlerin uluslararası düzeyde yapabileceği birçok faaliyetin olduğu düşüncesindeyiz. Türkiye’nin seçkin sivil toplum kuruluşlarından biri olan Sağlık-Der bu sorumluluğunun farkındadır.

Sağlık-Der 1991 yılında rahmetli Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN’ın talimatları ile kurulmuş, Türkiye’de sağlık alanında birçok yeniliğe öncülük etmiş, aynı zamanda Suriye, Filistin, Gazze, Mısır, Endonezya, Pakistan, Azerbaycan, Çeçenistan, Bosna gibi ülkelerde depremlerde, savaşlarda, mülteci kamplarında sağlık yardımlarında bulunmuş bir kuruluştur.

Gerek öğrenci faaliyetleri, gerek ulusal ve uluslararası yardım kampanyaları, gerekse sağlık politikalarının geliştirilmesinde politika yapıcılara verdiği destek ve danışmanlık hizmetleri yanı sıra ulusal ve uluslararası birçok sivil toplum kuruluşu ile ortak çalışmalarda bulunan Sağlık-Der, İslam Dünyasında aynı çizgide faaliyet gösteren çok sayıda sivil toplum kuruluşu olmasına rağmen aralarında işbirliğinin olmadığını gözlemlemektedir.

Bizler bu eksikliğin giderilmesi, Dünyanın değişik bölgelerinde sağlıkla ilgili alanlarda faaliyet gösteren Müslüman Sivil Toplum Kuruluşlarını bir araya gelip tanışması, kaynaşması amacı ile sizleri 02-04 Aralık 2016 tarihleri arasında İstanbul’da Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresine davet ediyoruz.

Dünyanın dört bir yanından Müslüman Sağlık Kuruluşlarını bir araya getirecek bu kongre ile “Dünya İslam Sağlık Birliği” nin kuruluşunu hedefliyoruz. Bu birliğin merkezi Türkiye ve Ankara olacaktır. Bu sebeple Türkiye’nin İslam âlemi ve dünya sağlık camiası nezdinde itibarı çok yüksek olacaktır.”

BİRLİĞİN UZUVLARI VE ÇALIŞMASI

Kuruluşa katılmak için gereken; “1.Müslüman olmak, 2.Sağlık kuruluşu olmak veya tüzüğünde sağlık işleri ile ilgilendiğini belirtmek, 3. Yıllık aidat ödemeyi kabul etmek ve 4. Sağlık üzerine yılda en az bir proje üretmeyi kabul etmek” şartlarını yerine getiren 65 ülkeden 105 sivil toplum kuruluşu yanı sıra Türkiye’den 17 sivil toplum kuruluşu bu birliğe katılmışlardır. Bu birlik, 17 maddelik bir eylem planını da kabul ederek çalışmalarına fiilen başlamıştır.

Birliğin uzuvları olarak, Birliğin Genel sekreterine bağlı 10 konsey üyesi asil ve 10 yedek üye tespit edilmiş, konsey asil üyeleri arasından 4 Genel sekreter yardımcısı tayin edilmiştir. Bu genel sekreter yardımcılarının çalışma sahaları şu şekildedir.

1. İletişim, medya ve sağlık yardımları,

2. Müesseseler ve yardımlar,

3. Bilim, sağlık istatistikleri ve eğitim,

4. Sosyal organizasyonlar…

Ayrıca kadın sağlığı ve daimi komisyonların kurulması da kararlaştırılmıştır.

İslam ülkelerinde değişik alanlarda çalışmalar yapan STK’ların da bu birliğe benzer çalışmalar yapmalarını, bu suretle “Dünya İslam Birliği”nin alt yapısının biran evvel kurulmasını Allah’dan (c.c) dileriz.

Bu yazı 1051 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar