İslam da diğer farzlar gibi muhkem (açıkça bildirilen) bir farz vardır ki adı cihattır.
Ancak bizim toplumumuzda 100 senedir, bu farzdan hiç bahsedilmez ve hatta gizlenir. Camide vaaz veren Hoca Efendi, televizyonda konuşan hatip efendi Medine’de inen ayetlere hiç girmez ve dolayısıyla de cihad konusunu da işlenmez.
Bir de bunların akına cihad denilince “kafa kesmek” gelir. Halbuki cihad kesinlikle kafa kesmek değil, belki de zulmün bulunduğu ülkede kesilecek kafaları kurtarmak için kendi kafanı feda etmektir.
Onun için Allah’ın cihad ayetlerinde, “bi emvaliküm ve en füseküm” buyurması bu uğurda malınızı ve canınızı verin demesi, bütün insanlığın korunmasını istediği içindir. Yani bir Müslüman cihad ederken sadece Müslümanları değil baskı ve zor altındaki bütün insanlığın kurtarılmasını hedef alması içindir. Hedef, “Fitneden eser kalmayıncaya ve din tamamen Allah’ın oluncaya kadar. Enfal suresi 39”
Bir önemli konu da cihad eden bir toplumun izzet ve şerefinin yükselmesi, etmeyen bir toplumun ise zillet ve felaketlere yuvarlanmasıdır. Saff suresi 10 ve 11. Ayette cihad etmeyenler için “Cehennem veya nar denmeyip elim bir azap denmesinin sebebi, daha dünyada iken bu azaba duçar olunacağının bildirilmesidir. Bu farzı eda etmemenin bir de ahiret cezası bulunmaktadır. Cihad etmeyenler, yeryüzünde insanlık inim inim inlerken sen niçin cihad etmedin, hesabından kurtulamayacaklarır.
- Cihad ilk farzdır
3 - 5 insan bir araya toplanmış olsa… Baksalar ki bu insanların hepsi Müslüman. Ne yapacaklar? Namaz mı kılacaklar? Oruç mu tutacaklar? Hacca mı gidecekler? Zekât mı vereceklerdir?
İlk yapacakları iş içlerinden birini kendilerine başkan seçecek sonra namaz vakti girmişse namaz kılacak, Ramazansa oruç tutacaklardır ve diğer ibadetlerini yapacaklardır.
Bunlar başlarına seçtikleri başkan ile cihat farzını eda edilmeye başlamışlardır.
- Cihad farzı, Kur’an-ı Kerimde en çok adette bahsedilen bir farzdır.
Dinimizin direği namaz Kur’an-ı Kerim de 50 kadar ayette bahsedilmiş olmasına rağmen cihat farzı 500 den fazla ayette bahsedilmekte bu farzın önemine işaret edilmektedir.
- Cihad, tek başına değil toplu halde yapılacak bir farzdır.
Birisi kalksa da ben cihad ediyorum derse, bu farzın edasını yerine getirmiş olmaz. Cihad eden insanların arasına girecek ve kendisine verilen görevi yapacaktır. Kendine yeni bir görev icat etmeyecektir.
- Diğer farzların bir süresi varken cihad ibadeti bir süre ile sınırlandırılmamıştır.
Namaz günde 5 kere, oruç Ramazan ayında, Haç Zilhicce ayında… Cihat, gece gündüz ve her zaman yapılacaktır.
- Cihadın mükellefiyeti, akil baliğ olunca başlar ve insanın ölümüyle biter.
Mücahidin emeklisi olmaz, şehidi olur. Yani cihad bir ömür kesintisizdir. Çünkü hayat iman ve cihaddır.
- Cihadın bütün gücümüzle yapılma zorunluğu vardır.
Bütün güç harcanmazsa, harcanmayan güç kadar hesabı vardır. Önümüzde yapılması gereken birkaç iş olsa bunlardan biri de cihad olsa Müslüman önceliği cihada ayırmak bütün gücünü ona vermek durumundadır.
- Cihada para vermek
Kur’an-ı Kerim de nerede bir cihad emri varsa orada “Bi emvaliküm…” buyrularak cihad eden kimsenin davasına para vermesi istenmektedir.
Para her hangi bir kimseye değil o teşkilatın tüm ihtiyaçları için Başkanın emrine verilecektir.
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
Hazret-i Ömer (r.a) Cihad için para istendiğinde ben herkesi geçmek istedim. Ve istendiğinde de malımın yarısını verdim. Baktım ki Hazret-i Ebu Bekir yine hepimizi geçmiş ve malının tamamını vermiş olduğunu gördüm.
Peygamberimiz Hz. Ebu Bekir’e sordular.
“Ey Ebu Bekir geriye ne bıraktın?”
Peygamberimiz tekrar sordular. “Ey Ebu Bekir, çoluğuna çocuğuna ne bıraktın?”
Soru üçüncü sefer tekrar sorulunca Ebu Bekir; “Onlara Allah ve Resulünü bıraktım Ya Resulallah, yetmez mi?” der.
- Cihad farzlar içinde sevabı en çok olan bir farzdır.
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
Ebu Hureyre’den;
Sahabeyi Kiram efendilerimiz bir gün Peygamberimize; “Ya Rasulallah… Biz ecir ve sevap açısından cihada müsavi bir ibadet yapabilir miyiz?” diye sordular. O da; “Buna sizin gücünüz yetmez” buyurdu.
Sahabeyi Kiram efendilerimiz tekrar sordular. “Ya Rasulallah, cihadın karşısında onun ecir ve sevabına yakın bir ibadet yapamaz mıyız? Peygamberimiz tekrar, “Buna sizin gücünüz yetmez” buyurdu.
Üçüncü sefer tekrar sordular. Ya Rasulallah, hiç mi bir ibadeti cihadın karşısına koyamayız?
Allah Resulü; “Buna sizin gücünüz yetmez” buyurduktan sonra; “Hanginiz, mücahit evinden çıktıktan sonra o tekrar evine dönünceye kadar yemeden içmeden sürekli oruç tutar, geceleri hiç uyumadan sabahlara kadar namaz kılar?
Sahabeyi Kiram dediler ki Ya Rasulallah biz aciz kullarız. Bir iki gün belki dayanırız. İkinci gün ya acıkırız veya uykumuz gelir. Peygamberimiz; “İşte siz böyle ibadet edebilseydiniz mücahidin bir anlık cihad sevabına erişirdiniz.”
Müslim - Riyâzü’s-Sâlihîn
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
- Cihadda tefrika, kulis, hizip ve taraflardan birinin yanında olunmaz
Bulunulacak tek yer ilk seçilen meşru Başkanın yanıdır. Velev ki Başkan hatalı ve kusurlu olsa bile…
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
- Emirinizde bir hata görürseniz hemen ona karşı cephe almayın. Zira kim ki Emirinden ayrı kalır ve o halde ölürse bir nevi cahiliyet ölümü ile ölmüş olur.
- O sizi doğru yola götürdüğü sürece emirinize itaat edin. Bu başı simsiyah Habeşi köle bile olsa.
- Bir emir varken ikinci bir emir daha çıkarsa, ikincisinin boynunu vurun. (Birincinin yanında olun. İkincinin yanında olmayın ki o çıkmaya cesaret edemesin)
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
- Cihadı terk etmek yoktur
Ey iman edenler…
Sizi elim (dünya ve ahirette çok acıklı) bir azaptan kurtaracak ticaret yolunu göstereyim mi?
Allah ve Resulüne iman edersiniz,
Mallarınız ve canlarınızla da Allah yolunda cihad edersiniz.
Eğer bilirseniz bu sizin için çok hayırlıdır.
Saff 10 - 11
YORUMLAR