Reklam
Reklam
AĞIR SANAYİ VE ERTAN YÜLEK
Nevzat LALELİ

Nevzat LALELİ

AĞIR SANAYİ VE ERTAN YÜLEK

27 Mart 2025 - 12:19

Her hareketin başında mutlaka o hareketi planlayan, yürüten ve gerçekleştiren bir kadro vardır. Bu kadronun da bir başı ve o başın verdiği emirler doğrultusunda çalışan yardımcıları bulunur. Yani hiçbir eser, hiçbir kuruluş, hiçbir yapı “Hüday-ı nabit (kendi kendine)” yapılmaz, yapılamaz.

 Cumhuriyet döneminde ülkemizde, “Yaygın, süratli ve hızlı kalkınma” adında ki sloganın birkaç sene içerisinde eserlere dönüşmesi, Ağır Sanayinin (fabrika yapan fabrikalar) kurulması görülmemiştir.

 Devletin öncülüğünde yapılan makro ve mikro planlar çerçevesinde 325 ağır sanayi kuruluşu, birkaç sene içerisinde üretime ve milli değerlerimize katkıda bulunmaya başlamıştır.
 
 1974 yılında temelleri atılıp, 1975 ve 76 yıllarında inşaat, makine imalat ve montaj çalışmaları tamamlanarak üretime başlayan 70 fabrika olmuştur. Diğer fabrikalar da programa alınmış fakat “alavere dalavere” ile Erbakanlı hükümet (Ecevit Başbakan Erbakan Başbakan yardımcısı) yıkılınca yarım kalan bütün fabrikalar durdurulmuş, kapatılmış ve hatta programdan çıkartılmıştır. 

        Mesela Konya’da kurulan yıllık kapasitesi 100.000 adet motor olan TÜMOSAN Türk motor sanayi Anonim şirketi motor fabrikası bunlardan birisidir. Yine Ankara Polatlı’da kurulan ve gırayder, bulduzer, silindir üretimi yapan MKEK Ağır iş makinaları fabrikası da 3 yıl içerisinde üretime geçen fabrikalarımızdan birisidir.

        MKEK’nun o gün Genel Müdürlüğünü yapan Recai Baturalp Paşa’ya, “Ağır sanayi yatırımları nasıl gidiyor” diye sorulunca Paşa; “Çok hızlı gidiyor. Biz bunların peşinden yetişemiyoruz. Ama kurum olarak bizim planladığımız yatırımlar var, onları da çekmeye çalışıyoruz, getiremiyoruz” demesi meşhurdur.
 
        ERTAN YÜLEK
        Ağır sanayi hamlesinin Prof. Dr. Necmettin Erbakan’dan sonra belki de akla gelen ilk ismi Doç. Dr. Makine Yüksek Mühendisi Ertan Yülek’tir.

        Ertan Yülek, 1939 yılında Hatay Erzin de doğmuş, Adana erkek lisesinden sonra 1963 yılında İTÜ İstanbul Teknik üniversitesinden mezun olmuş,1964 yılında İstanbul üniversitesi işletme iktisadi enstitüsünde işletme yönetimi alanında uzmanlık öğrenimi yapmıştır. Ege üniversitesinde doktorasını yapan Yülek, yurt dışında öğrenim ve tetkikler yapmıştır.

         Sümerbank Genel müdürlüğünde Genel müdür yardımcısı olarak çalışan Ertan Yülek, 1968 – 69 öğrenim yılında şimdi adı Gazi Mühendislik olan Yükseliş Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulunda öğretim görevlisi olarak çalışmış, makine mühendisliğinde okuyan (bizlere) Fabrika organizasyonu derslerine girmiştir.

         Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik ve uygulama Genel müdürlüğü, DPT Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar muavinliği ve Müsteşar vekilliği, Ulaştırma Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği ve Cumhurbaşkanı Baş danışmanlığı görevlerine de bulunmuştur.
Ağır sanayi hamlesinde baştan sonra görev alan ve onların biran önce tamamlanmasına çalışan Ertan Yülek aynı zaman da MGV’nin Milli Gençlik Vakfı ile ESAM Ekonomik ve sosyal araştırmalar merkezinin kurucu üyeliklerini yapmıştır.

           Siyasi çalışmalar da yapan Yülek, Adana milletvekili olarak 20. dönem TBMM’sine girmiş, 1996 yılında TBMM Plan ve Bütçe komisyonu Başkanlığı yapmıştır. 
Milli görüş partilerinin arka arkaya kapatılmasından sonra son olarak kurulan Saadet Partisinde kurucularından olmuştur.
Recai Kutan’ın vefatından sonra boşalan ESAM Genel Başkanlığını şimdi Ertan Yülek yürütmektedir.

          Resimde Ertan Yülek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bastırılan “AĞIR SANAYİ 77” kitabı ile Milli Görüş’ün Ağır sanayi hamlesini anlatmaktadır. Bu başlıkla internete girildiğinde aynı kitabın yayınını göreceklerdir.

Yazı; "AĞIR SANAYİ - YAPANLA VE SATANLAR" kitabımdan alınmıştır.
Nevzat Laleli - Makine Mühendisi

Bu yazı 619 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar