Reklam
Reklam
BAYRAMIN ROTASINDA İLERLEYELİM
M. Hamdi Güner

M. Hamdi Güner

Sohbet

BAYRAMIN ROTASINDA İLERLEYELİM

06 Temmuz 2024 - 14:48

Ramazan bayramında bir ay boyunca tuttuğumuz orucun etkisiyle onun getirdiği “nefis terbiyesi” ile bir mü’min-i kamil, bir müslim-i halis olarak birbirimizi ziyaret eyledik. Dedikodu yapmak, birbirimizi çekiştirmekten uzak tatlı bir sohbet havası yaşadık. Hatta büyüklerimizi ziyaret edip öğütlerini aldık. Büyükler olarak da elimizi öpen küçüklerimize gerekli öğütler verdik.

Dargınları barıştırmak, en azından onlar arasında barış havası estirecek sözler ederek onların da bayramı huzur içinde geçirmelerine katkıda bulunduk. Köyümüz veya mahallemizin, hatta ilçemiz ve ülkemizin dertlerini tartışarak nasıl çözülecekleri hususunda bazı kararlar aldık.

Bazılarımız Şevval ayında altı gün oruç tutarak Ramazan orucuyla birlikte tüm seneyi oruçla geçirmiş gibi oldular.

Bayram boyu ziyaretler yapıp bayramın mübarek olmasını isteyenler bayram sayesinde çeşitli tatlılar yiyen bir insan bu bayramı gerçekleştiren Allah’ın veya Dinin kurallarını bayramdan sonra çiğnerse büyük nankörlük etmiş olur. Nitekim Nahil suresi 91 ve 92. Ayet-i kerimelerinde Yüce Rabbimiz: “”Tevkidinden (vurgusunu yaptıktan) sonra Allah’ı kefil yaptığınız halde yeminlerinizi bozmayın; Allah yapacaklarınızı muhakkak bilir. Örgüsünü kuvvetlice ördükten sonra gerisin geriye söken kadın gibi olmayın” buyurmaktadır.

Her şeyden önce bayramdan sonraki karşılaşmalarda ister bayramlaşmış olalım ister olmayalım “bayramınızın bereketi daim olsun” diyerek mukabelede bulunalım. Nitekim Ahzap suresi 25. Ayet-i kerimede Ulu Allah: “Şüphesiz müslüman erkek ve kadınlar, inanan erkek ve kadınlar, itaatkar erkek ve kadınlar, doğru erkek ve kadınlar, sabırlı erkek ve kadınlar, içtenlikle boyun büken erkek ve kadınlar, tasadduk eden (zekat veya sadaka veren) erkek ve kadınlar, oruç tutan erkek ve kadınlar,namusunu koruyan erkek ve kadınlar, Allah’ı çokça zikreden erkek ve kadınlar varya işte onlar için Allah (cc) büyük mükafat hazırlamıştır” müjdesini vermektedir.

Zilka’de ayının girmesiyle hacc adaylarını uğurlamaya başladık. Hacca gitmeyenler bile uğurlama esnasında yapılan konuşmalar ile haccın olgunlaştırıcı menasikinin/İbadetlerinin etkisi altına girdiler.

Kurban yaklaşınca da kurbanlık almak veya hazırlama havasına girilerek Allah’a yaklaşma ameliyesinin etki alanına girildi.

İşte böylece bayramın rotasına girilmiştir. Bu rotada ilerlemeye ve inşallah gerçek bayramlara kavuşacağız.

Bu konuşmayı 09.10.2014 akşamı Düzce TV. De işlemiştim.

M. Hamdi GÜNER/Emekli Müftü

Bu yazı 1651 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar