Düzce Atatürk Devlet Hastanesinde ÇÖLYAK hastaları için glütensiz yemek çıkarılarak bir yenilik daha hizmete sunuldu! Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin YILMAZ’ın öncülüğünde, Düzce Atatürk Devlet Hastanesinde, hastalar, hasta yakınları ve görev yapan personelden ÇÖLYAK hastalığı bulunanlar için toplu beslenme sistemleri planlaması kapsamında; diyetisyenlerin gözetiminde, uygun mutfak şartlarında, kaliteli glütensiz ürünler tercih edilerek ve tüm hijyenik şartlar sağlanarak, eğitimli personel tarafından 15.06.2021 tarihinden itibaren glütensiz yemek hazırlama hizmeti verilmeye başlanmıştı. Bu konuda bir farkındalık oluşturulması amacıyla 29.09.2021 Çarşamba günü, ÇÖLYAK hastaları, başta İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz olmak üzere, Hastane Başhekimi Volkan Temi, Başhekim yardımcısı Halit Berk Çanga, hastane müdürü Onur Temel, ÇÖLYAK hastası annesi, Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Personeli Hemşire Filiz Elif Samancı’nın katkıları, Türkiye Beyazay Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nurullah Çelebi, Türkiye Beyazay Derneği Düzce Şubesi Başkanı Esma Sümer, yönetim kurulu üyeleri, Düzce basını ve ilgili personelin de hazır bulunduğu yaklaşık 30 kişi öğlen yemeğinde bir araya geldiler.
Düzenlenen programda bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz; “Covit-19 dönemi süreci içinde arkadaşlar bu projeyi hazırlamışlardı ama bu şekilde bir tanıtım yapma fırsatı bulamamıştık. Türkiye’de ilk diyebileceğimiz bir projeyi burada gerçekleştirmiş olduk. Türkiye’de yaklaşık 250 bin glütensiz beslenmesi gereken hasta olduğu tahmin edilmektedir. İlimizde ise ÇÖLYAK hasta sayısı belki 800-1000 kişi olduğu tahmin edilmektedir. Hastanemizde çalışan 20 ÇÖLYAK hastası olduğunu biliyorum. Tedavi için gelen ÇÖLYAK hastaları için hastanemizde glütensiz yemek çıkarılmaktadır. Arkadaşlarımız bugüne kadar bu işi kendi imkanları ile gerçekleştirdiler ama önümüzdeki süreçte bu iş rutine bindi inşallah. Diğer hastalar için nasıl yemek çıkartılıyorsa bundan sonraki süreçte ÇÖLYAK hastaları için de özel olarak glütensiz yemek çıkarılacaktır. Biz de Düzce’de ÇÖLYAK hastalarımız için güzel bir projeyi bu şekilde başlatarak ilimizin adını duyurmuş olacağız diye düşünüyorum. Hayırlı olsun. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.”
ÇÖLYAK hasta annesi Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Personeli Hemşire Filiz Elif Samancı İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz bey’e bu projeye verdiği destek nedeniyle yaptığı konuşmada; “İkinci basamak sağlık tesislerimizde tedavi nedeniyle yatan ÇÖLYAK hastalarına ve çalışan personeline glütensiz yemek çıkaran ilk iller arasında olmamızın mutluluğu ile İl Sağlık Müdürümüz Dr. Yasin Yılmaz bey’e teşekkür ederken, hastanemiz Başhekimi Dr. Volkan Temi bey ve ekibine, emeği tartışılmaz ve aynı zamanda mutfaktan da sorumlu hastane müdür yardımcımız Hasan Adıgüzel’e, sesimiz olan Türkiye Beyazay Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nurullah Çelebi ve Düzce ekibine, yerel basınımıza, bu özel hizmette gönüllülük ilkesi ile hizmet veren ‘Danış Kurumsal Hizmetler Yemek Şirketine’, ayrıca yemek ünitesinin hazırlığı aşamasında desteğini esirgemeyen duyarlı vatandaşlarımıza da teşekkür ederim” dedi.
Türkiye Beyazay Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nurullah Çelebi de yaptığı konuşmada; “Ben ÇÖLYAK hastalığını Sakarya’da katıldığım bir etkinlikte duymuştum. Oradaki çalışmaları yapan kişinin de Düzceli hemşire Filiz Elif Samancı’nın olduğunu öğrenmiştim. Daha sonra kendisinin ilimize tayini konusunda yardımcı olmuştuk. İyi de yapmışız. Çünkü aynı çalışmaları gördüğünüz gibi ilimizde de yapıyor. Hastaları bir araya getirdi. İl Sağlık Müdürümüz, ekibi ve yemek şirketi de duyarlı. Sağ olsunlar ÇÖLYAK hastaları için böyle bir özel yemek çıkarmaya başladılar. Tabi gönül ister ki kimse hasta olmasın. ÇÖLYAK hastalarımız kendi yiyeceklerini getirmesi için bazı marketlerle görüşüyorlarmış ama birlikte hareket edilmeyince marketlerin getirdikleri ellerinde kalıyormuş. Bu konuya dikkat edilmeli, örgütlenerek birlikte hareket edilmelidir. Düzce’de ilklerin olması, böyle duyarlı insanların olması bizleri mutlu ediyor. Onun için İl Sağlık Müdürümüz Dr. Yasin Yılmaz bey’e, ekibine, hemşire Filiz Elif Samancı’ya ve ailelere teşekkür ederim.”
***
ÇÖLYAK hastalığı, belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Sağlık Bakanlığı tarafından “Erişkin Bazı Metabolizma Hastalıkları (Tiroid, Osteoporoz, Gut) ve Çölyak Hastalığı Kontrol programı” yürütülmektedir. Ülkemizde ÇÖLYAK hasta sayısı yaklaşık olarak 250-750 bin arasındadır. Sağlık Bakanlığı tarafından bilgi sistemleri kayıtlarına göre ÇÖLYAK hastalığı tanısı alan kişi sayısı 88.655’dir.
ÇÖLYAK, vücut savunma sisteminin glütene karşı gösterdiği hassasiyet olarak tanımlanabilir. İnce bağırsak yüzeyi, ÇÖLYAK hastalarında düzleşmeye başlar. Bu da besinlerin emiliminde azalmaya yol açar. Vücut savunma sisteminin etkilenmesinden dolayı, bu durumu sindirim problemleri (geçmeyen ishal ve kabızlık, karında şişkinlik ve gaz hissi, ciltte bozulmalar, halsizlik, demir eksikliğine bağlı kansızlık, tiroid yetmezliği) gibi belirtilerle ifade eder. Bu belirtiler de ÇÖLYAK hastalığının belirtileri olarak karşımıza çıkar.
ÇÖLYAK hastalığında etkin olduğu bilinen tek tedavi, glütenin ve glütenli yiyeceklerin ömür boyu tüketilmemesidir. Glütensiz diyet uygulamasındaki amaç, hastalığın var olan semptomlarını kontrol altına almak, hastaların yaşam kalitelerini arttırmak ve hastalıkları ile ilgili komplikasyonların oluşmasını önlemektir. Hastaların çoğunda, diyet tedavisine tam uyum sağlamalarının ardından klinik bulgularının tamamen düzeldiği görülmektedir.
Glüten kelime anlamı olarak; Katı cisimlerin parçalarını birbirine yapıştıran bir tür madde veya Kimya terimi olarak da tahıl unlarından nişasta alındıktan sonra geriye kalan yapışkan özellikte bir protein anlamına gelmektedir. Glüten; Buğday, çavdar, yulaf, arpa gibi tahıllarda ve bunlardan yapılmış her türlü yiyeceklerde bulunur. Bu besinlerin tüketilmesiyle ÇÖLYAK hastalığı tetiklenir!
ÇÖLYAK kısaca, 'sindirim sistemi alerjisi' diyebileceğimiz bir hastalıktır. ÇÖLYAK ismi nereden geliyor? derseniz; Eski yıllarda yaşamış olan Yunanlı fizikçi Aretaeus yazılarında bir hastalığın belirtilerinden bahsetmiştir. Hastalarını tanımlarken onları "bağırsaklarından hasta" anlamına gelen "koilliakos" olarak adlandırmıştır. Francis Adams bu yazıları 1856'da Sydenham Derneği için Yunanca'dan İngilizce'ye çevirirken karın anlamına gelen "Celiac" (karın boşluğu) adını vermiştir. "Celiac" kelimesi daha sonra Türkçe'ye "ÇÖLYAK" (karın bölgesi) olarak çevrilmiştir.
Hoşça kalın.
YORUMLAR