Reklam
Reklam
"Selam" ve "Merhaba" - Bağışçılar vakfı!
İlhami Atasever

İlhami Atasever

Halkın Kürsüsü

"Selam" ve "Merhaba" - Bağışçılar vakfı!

07 Haziran 2021 - 10:42

"Selam" ve “Merhaba"

Yüce Mevlâ`mızın bizim üzerimize borç kıldığı selâmı kullanıyoruz, arkasından da "merhaba" diye bir kelime söylüyoruz. Bunun İslâm`da bir yeri var mıdır? Yoksa kullanılması mahzurlu mudur?

Her milletin bir selâmlaşması vardır, İslâm milletinin selâmlaşması da "Selâm" kelimesi ile olan selâmlaşmadır. Yani Müslümanlar selâm verirken "Selâmün Aleyküm" derler. "Selâm" Allah`ın isimlerindendir. Sesli verilmesi ve sesli iade edilmesi gerekir (Kurtubî V/303). Elle, parmakla, ayakla selâmlaşma olmaz. Müslümanlar karşılaştıklarında ilk sözleri "Selâm" (selâmün aleyküm) olur. (Es-selâm kablel-kelâm).

"Merhaba" ise bir selâmlama değil bir “ağırlama terimidir", "yer genişliği" anlamını ifade eder. Bu itibarla gelen birisine "merhaba" denir. Yani; darlık çekmeyesin, geniş olasın, rahat edesin... demek olur. Bazen buna "ehlen" kelimesi de eklenir ve; yabancılık hissetmeyesin, ehlinin ve çoluk-çocuğunun yanındaki gibi rahat olasın, anlamına gelir (bk. Râgib, Müfredât,191; Ibnü`1-Esîr, en-Nihâye, N/207).

Görüldüğü gibi bu anlamdaki bir kelimeyi, uzaktan gelenin selâm olarak söylemesinin anlamı yoktur. Gelen, selâm verir. Bulunanlar selâmı "aynen, ya da daha güzeli ile" iade ederler (bk. K. Nisâ, (4) 86). Sonra da "merhaba", ya da "merhaba, ehlen" derler. Bu, işaret ettiğimiz gibi onu ağırlamak ve ona iltifat olmuş olur. "Merhaba" terimi, bu anlamda Rasulüllah Efendimiz (sav) tarafından da çokça kullanılmıştır. (Örnek olarak bk. Buharî, iman 40; Müslim, iman 24; Ebu Davud menasik 56). İslâm alimleri de bunlara dayanarak, gelenin selâmı alındıktan sonra ona "merhaba" demenin de müstehap olduğu hükmünü çıkarmışlardır (Ibn Hacer, agk.; Aynî, Umedetü`1-Kârî, I/355).

Anadolu’muzun hemen her yerinde, sünnetten kaynaklanan bu güzel uygulama devam etmektedir. Bir gelenek olarak değil de, sünnette yer aldığını hesaba katarak söylenmesi halinde söyleyene sevap da kazandırır.

Bağışçılar vakfı neden yok?

İlimizde böyle bir vakıf yok. İlimizde iş yapan iş insanları zaman zaman çeşitli kurum veya kuruluşlar için bağışta bulunurlar. Her ilde bağış olarak verilen paralara ihtiyaç vardır. Toplanacak olan bu paralar yarım kalan camiler, okullar, tesisler, vb. birçok yer için kullanılabilir.

Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de yapılan birçok okul, cami, hastane, sağlık ocağı, vb yerler vardır. Kimisi annesinin, babasının, kimisi eşinin, oğlunun, kızının adına tesisler yaparlar. Bunlar çok güzel şeyler.

Her iş insanının bağış için bir anda verebileceği çok parası olmayabilir. Ama böyle bir vakıf kurulursa aidat usulünde olduğu gibi bütçesine göre her ay düzenli olarak verebileceği parası olabilir. Bu tür toplanan paralar belki de bir anda verilebileceği paralardan daha fazlası bile olabilir. Azar azar ama devamlı. Bir taraftan başlamak lazım! Ne dersiniz? Hoşça kalın.

Bu yazı 2758 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar