Reklam
Reklam
Sadece Amerikan Beyaz Kelebeği mi? Ya Kahverengi Kokarca…!
İlhami Atasever

İlhami Atasever

Halkın Kürsüsü

Sadece Amerikan Beyaz Kelebeği mi? Ya Kahverengi Kokarca…!

02 Haziran 2021 - 14:26

21.02.2017 tarihinden bugüne kadar muhtelif tarihlerde  “Amerikan Beyaz Kelebeği” ile ilgili 7 adet köşe yazısı yazdım.   06-07.05.2019 ve 03.07.2020 tarihlerinde Düzce’nin Sesi gazetesinde Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz ile de iki adet röportaj yaparak konunun önemine dikkat çektim.

Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz 28.05.2021 tarihli basında ‘Karadeniz'de bela oldu! Uzman isimden uyarı’ şeklinde basında, uyarıcı ve bilgilendirici mahiyette yine “Amerikan Beyaz Kelebeği” konusuna dikkat çekti. Öztemiz’in yaptığı açıklamayı aynen aşağıya aldım.

Karadeniz bölgesinde özellikle fındıkta yüzde 70’e kadar verim düşüşüne neden olan Amerikan beyaz kelebeği ile mücadelenin Mayıs ayının son haftasında başlaması gerektiğini belirten Öztemiz, ‘Larvalar tüm ağacı sarmadan entegre mücadele önemli’ şeklinde konuştu.

Öztemiz; Fındık üreticilerinin bahçelerini kontrol etmeleri gerektiğini belirterek, ‘Şu an için mücadelede kritik dönem. Mayıs ayının son haftası zararlının yayılıp bulaşacağı bir dönemdir. Tüm fındık üreticilerinin bahçelerini çok sık kontrol etmelerini öneriyorum. Bu zararlının kelebeklerini zaten tanıyorlar. Larvaları biraz daha tüylü, çok sayıda yumurtayı paket halinde bırakıyor. 1 yumurta paketi içinde 1.500 ya da 2 bin kadar canlı var. Zararlı kelebekler çıkış yaptı her an yumurta bırakabilir, dikkatli olmaları bekleniyor. Çok sayıda konukçusu olan bir zararlı, sadece fındıkta yaşamıyor. Şu an için özellikle dış budak ormanlık alanlarda ve dut ağaçlarında yaşamayı tercih ediyorlar. Fındığa geçmeden önce özellikle dut ağaçları ile ormanlık alanlar kontrol edilmeli’ dedi.

Amerikan beyaz kelebeği zararlısıyla mücadelenin entegre bir şekilde olması gerektiğini dile getiren Öztemiz; ‘Mücadelede sadece kimyasal mücadele akıllara gelmesin. Entegre mücadele öneriyoruz. Örneğin; Gerçekten popülasyonun azalması açısından ilk görmüş oldukları dutta yumurta paketleri ya da larvaları bahçeden uzaklaştırabilirler. Peki sadece mekanik mücadele yeterli mi? Hayır. Bunun yanında biyolojik mücadele de uyguluyoruz. Üniversitemizde ürettiğimiz faydalı böcekleri salım yapıyoruz. Çok etkili biyolojik silahlar var. Popülasyonu azaltıyor. Entegre mücadele uygulandığı zaman sorun olacağını düşünmüyoruz’ diye konuştu.

Öztemiz, zararlı popülasyonunun önüne geçilmesi gerektiğine ifade ederek, şöyle konuştu: ‘Popülasyon çok yüksek ise fındıkta yüzde 70 üzerinde bir verim düşüşü oluyor. Düşük popülasyonda, uygun zamanda mücadele başlarsa verim kaybı en aza indirgenmiş olur. Yüksek popülasyonda yaprakları bir araya getirerek bir ağ oluşturuyor ve bitkinin fotosentez yapmasını engelliyor, kurutuyor.

Zararlının yumurtalarını görür görmez değil, yumurtadan çıkış yapan tırtılları gördüğümüz zaman mücadeleye başlayacağız. Çünkü yumurtadan çıkan tırtıllar ilk 10 gün toplu halde yaşarlar. Ardından ağacı sarmaya başlarlar. Önemli olan tırtıl görünümlü larvaların dağılmadan mücadele yapılmasıdır. Bizim için ilk 10 gün kritik dönem, tırtılların ikinci ve üçüncü dönemde olmaları gerekli ve buna da dikkat etmelerini istiyoruz. Yüksek popülasyonda yapraktan meyveye de geçtikleri için mücadele önemli’"

***

Öztemiz; 2017-2021 yılları arasında, son 5 yılda geldiğimiz nokta beklentilerimize göre az da olsa iyi bir başarı sayılır. 2017’de evlerimize kadar girerek bizleri rahatsız eden Amerikan Beyaz Kelebeği konusundaki şikayetler son yıllarda pek yok. Populasyonda azalmalar görüldü. Üretici, zararlıyı tanıyor artık, mücadele yapılıyor. Tabi ki toplu mücadele şart, uygun zamanda uygun dozda uygulama yapılmalı. Şu an zararlı kelebeği gördük ama henüz fındığa geçmedi, hava yağışlı ve iklim müsaade etmedi henüz. Haziran ayının ilk yarısı fındık için önemli, söylenenler uygulanırsa zararlının popülasyonu baskı altına alınabilecektir.”

Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısından daha önemli olan zararlılar da var. Bundan sonraki günlerde Kahverengi kokarca ve Kestane gal arısı vb. zararlılar konusunda tedbir almamız gerekecek. Bu konuda Düzce valiliği başta olmak üzere Düzce Üniversitesi ve ilgili kurum müdürleri bu konularda hep birlikte yeni önlemler konusunda çalışma yapılması gerekecek. Çünkü Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz; “Birkaç yıldan beri Kahverengi kokarca ve Kestane gal arısı vb. zararlılara dikkat çekerek, bu zararlılara karşı tedbir almalıyız.” diyordu!

İnşallah bir an önce gereği yapılır, çiftçimiz ve köylümüz rahat eder, bu sıkıntılardan kurtulmuş oluruz. Hoşça kalın.

Bu yazı 3021 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar