Reklam
Reklam
PR (Piar), Troll, Vandalizm ne demek?
İlhami Atasever

İlhami Atasever

Halkın Kürsüsü

PR (Piar), Troll, Vandalizm ne demek?

22 Şubat 2021 - 17:40

PR (Piar) açılımı ne demek?

Piar (Public Relations) nedir?

İngilizce "Public Relations" anlamına gelmekte olan Pr kısaltması, Türkçe’de "Halkla İlişkiler" anlamına gelmektedir.

Pr kelimesinin Türkçe okunuşu "Piar" şeklindedir.

Piar; Bir birey veya bir örgüt (örneğin bir iş, devlet kurumu, ya da kar amacı gütmeyen bir kuruluş gibi) ve halk arasındaki bilgi yayılmasını yönetme uygulamasıdır.

Piar bir işletmenin, kurumun ya da örgütün bağlantı kurduğu ya da kurabileceği kimselerin anlayış, sempati ve desteğini elde etmek ve bunu devam ettirmek için yaptığı sürekli ve örgütlenmiş bir yönetim fonksiyonudur. Temelinde ikna, retorik (söz söyleme sanatı), algı kavramları yatmaktadır. Kısa tanımıyla, kurumların kitlelerle iletişim kurmak amacıyla yürüttükleri, pro-aktif (olumlu veya olumsuz) ve re-aktif (ayıraç-belirteç) olarak sürdürülebilen, kamu yararı esas alınarak devam ettirilen düzenli faaliyetlerdir.

Piar işletmenin hizmet verdiği kitle ile daha etkili iletişimde bulunmak üzere başvurduğu bir yöntem; bir işletmeyi iç ve dış müşterilere, bağlantılı olduğu kişilere sevdirme ve saydırma, belirli bir tutumu benimsetmeye halkı inandırma sanatıdır.

Piar, sıradan olmakla önemli olmak arasındaki farktır; işletmenin olumlu bir imaja sahip olması için gerekli tanıtım politikasının tespit edilmesi, işletmenin bu doğrultuda yönlendirilmesi, insan grupları ve işletme arasında bilgi akışının sağlanması ve bu bilgi akımının gerekli etkinliği kazanarak amaçlanan sonuca ulaşması için yapılan planlı faaliyetlerdir.

***

Troll Nedir?

Troll: Sosyal medya hesaplarında çok kullanılan troll kelimesi son zamanlarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Anlamı çoğu kişiler tarafından bilinmemektedir. Troll kelimesi anlamı TDK sözlüklerinde bulunmamaktadır. Troll kelimesi İngilizce sürükleme kelimesinden alıntıdır. Bu sebeple dilimize İngilizceden geçmiştir. Dilimizde ise alaycılık, mizahi üslup anlamlarında kullanılmaktadır.

“Trollemek” kelimesi de sosyal medyada sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Trollemek ciddi olunması gereken bir konuda, ortamda veya herhangi bir platformda olayı ciddiye almadan alaycı bir tavırla şakalaşmak manasına gelmektedir. Troll yapmak da trollemek ile aynı anlamı taşımaktadır. Sosyal medyadaki kullanım amacı ise bazı insanları hesaplardan etkilemektir. Bazı konularda da kişilerin tartışmasını sağlamak ve tartışmaya sürüklemek de trollemek anlamı taşımaktadır.

“İnternet trolü” İnternetin aktif kullanımı yaşamımıza yeni bir kelime daha ekledi. İngilizce orijinali “troll” olan kelimenin Türkçe karşılığı “muzip cüce” ya da “balık yemi”dir. Sosyal yaşamımızda internetin payı aniden artınca belki de birçoğumuz henüz trol kelimesini işitmemişken, onlarla uğraşmak zorunda kaldık. Kelimeyi dilimizde “trollemek,” “trolleşmek,” “trollük yapmak” vb. kullanıyoruz.

İnternet argo sözlüğüne eklenen bu yeni terimin gerçek anlamı: “İnternette olmanın verdiği rahatlık ile kötülük yapan, adeta ipi salınmış bir saldırgan gibi sarkastik (eylem yapan) ve küçümseyici bir söylemle masum insanlara saldıran kişi!”

“İnternet’te insanların keyfini kaçırmayı ya da münakaşa çıkarmayı amaçlayan kişi Forumlar, bloglar, sohbet odaları gibi çevrimiçi yerlerde insanları provoke ederek, duygusal cevaplar vermeye zorlayan ya da konuşulan konuyu dağıtarak varlık göstermeye çalışan kişi”

***

Vandal ne demek?

Türk Dili, tarih boyunca ilişki kurduğu medeniyetlerin (ülkelerin) dillerinden, kelimeleri kendi bünyesine katmış ve bu sayede çok zengin bir dil oluşturmuştur. Hal böyle olunca, Türkçede gündelik hayatta karşımıza çıkan bazı sözcüklerin anlamını bilemeyebiliyor, ilginç bulabiliyoruz. Son zamanlarda anlamı merak edilen kelimelerden olan vandal kelimesi Fransızca kökenlidir. Türk Dil Kurumu (TDK)’ye göre vandal kelimesi ise şu anlama gelmektedir:

Miladın başlangıç yıllarında yaşayan ve Roma İmparatorluğu ile yaptığı savaşlarda acımasızlığı ile ün salan bir Doğu Germen halkı.

Vandal: Eski kültür ve sanat anıtlarını yakıp yıkan demektir. Bunların değerini bilmeyen kimse ya da halk’a denir..

Vandallık veya akım olarak Vandalizm: Bilerek ve isteyerek, kişiye ya da kamuya ait bir mala, araca ya da ürüne zarar verme eylemidir.

Hoşça kalın.

Bu yazı 1846 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar