Reklam
Reklam
Kanal İstanbul ile ilgili merak edilenler!
İlhami Atasever

İlhami Atasever

Halkın Kürsüsü

Kanal İstanbul ile ilgili merak edilenler!

12 Nisan 2021 - 19:11

Karadeniz ile Marmara Denizi'ni bağlayan İstanbul boğazının uzunluğu 29.9 km., genişliği 698 m.- 3,600 m., derinliği 110-120 metredir. Kanal İstanbul projesi, ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011 seçimleri öncesi seçim vaadi olarak sunulmuştu.

Kanal İstanbul projesinin amacı; Gemi trafiğindeki artış, teknolojik gelişmeler sonucu gemi boyutlarının büyümesi ve özellikle akaryakıt ve benzeri diğer tehlikeli/zehirli maddeleri taşıyan gemi (tanker) geçişlerinin artması, İstanbul üzerinde büyük bir baskı ve tehdit oluşturmaktadır. Boğaziçi gün içinde milyonlarca İstanbullu için ticaret, yaşam ve geçiş yeridir. Transit geçen gemi trafiği açısından Boğaz her geçen yıl daha da tehlikeli hale gelmektedir. Yıllık gemi geçiş sayısı artmış ve 45-50 bine ulaşmıştır. Büyük gemiler için Boğaz’da ortalama bekleme süresi 14,5 saattir. Bekleme süresi bazen 3-4 günü bulabilmektedir. Son yıllarda İstanbul Boğazı'nı kullanan araçların geçişinde birtakım sınırlamalar getirilmiştir.

Bu nedenlerdendir ki, İstanbul Boğazı’na alternatif bir geçiş koridorunun planlanması zorunlu hale gelmiştir. Halen günde 500 bin yolcuyu seyahat ettiren şehir hatlarıyla, transit gemilerin 90 derecelik dik kesişmelerinin önüne geçilerek Kanal İstanbul ile daha güvenli seyahat sağlanacaktır. Aynı zamanda kent içi ulaşımda denizyolunun payının arttırılması mümkün olabilecektir. Kanal İstanbul koridoru Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir, Arnavutköy ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.

Yapılması planlanan Kanal İstanbul’un uzunluğu ortalama 45 km., taban genişliği minimum 275 m. ve derinliği 20,75 m. ölçülerinde olacak. Kanal inşaat maliyeti 75 milyar tl. olarak öngörülmüştür. Son yıllardaki artışlar dikkate alındığında maliyet yaklaşık 15 milyar dolar olacağı söylenmektedir. Kanal İstanbul bünyesinde Lojistik bir liman, lojistik merkez, Marmara konteynır limanı söz konusu ve 7 köprü olacak. Kanal İstanbul, Karadeniz ile Marmara denizini birbirine bağlayan alternatifsiz ikinci suyolu olacak. Risk hesaplamalarına göre Kanal İstanbul, en zor kısımlarda İstanbul Boğazı'ndan 13 kat, karaya oturma senaryoları açısından ise İstanbul Boğazı’ndan 2 kat daha güvenlidir.

Kanal inşaatının 5,5 yıl sürmesi öngörülmektedir. Projenin tamamlanma süresi 7 yıl olarak planlanmaktadır. Hayata geçirildiğinde elde edilecek uluslararası ticaret hacmi ve ülkemizin stratejik öneminin artması parasal olarak değerlendirilemez. 1930’larda İstanbul Boğazı’ndan geçen ortalama gemi sayısı 3000, 2019 yılında 43.000. Halbuki İstanbul Boğazı’nın yıllık güvenli geçiş kapasitesi 25.000 gemidir.  İstanbul Boğazı’nda yılda ortalama 8 kaza meydana gelmektedir. 1930’lu yıllarda gemi uzunluğu 50 m. iken, günümüzde uzunluğu 350 metreye varan gemiler İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapmaktadır. Kanal boyunca herhangi bir acil durum için 7 adet acil bağlanma alanı, 2 adet römorkör ve 2 adet demirleme alanı belirlenmiştir. Ayrıca, Kanal boyunca 30 adet römorkör daima hazır halde hizmet verecektir.

İstanbul Boğazında olduğu gibi deniz trafiği tek yönlü olarak, 12 saat kuzey, 12 saat güney yönlü olacak şekilde işletme prensibine karar verilmiş. Kanal İstanbul açıldığı zaman hâlihazırda İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilerin yüzde % 99’u Kanal İstanbul’dan geçebilecektir. Kanal İstanbul projesi tamamlandığında Tanker gemisi sınıfında, maksimum 275 m. boyunda ve 48 m. genişliğinde 17 m. su çekimi olan gemiler, Konteynır gemisi sınıfında ise, 350 m. boyunda, 49 m. genişliğinde ve 16 m. su çekimi olan gemiler şeklinde belirlenmiştir.  Boyu 200 m. üstü tankerlerin halen günlük kiralama kaybı ortalama 120 bin dolara ulaşmaktadır! Gemilerin bekleme maliyetleri de göz önünde bulundurulduğunda Kanal İstanbul geçiş yapan gemilere büyük avantaj sağlayacaktır.

Yapılan hesaplara göre Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerden alınacak para asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında. Yapılan hesaplamalara göre Kanaldan 2035'te geçen araç sayısı 50 bin civarında olacak. 68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelir sağlanacak. Kanal İstanbul tamamıyla yerli ve milli bir projedir. Projede çeşitli üniversiteler ve kurumlardan toplam 204 akademisyen ve uzman ile çalışılmıştır. Kanal İstanbul projesi ve entegre tesisleri ile birlikte, projenin hazırlık-inşaat aşamasında yaklaşık 10.000 kişinin, işletme aşamasında ise, Kanal ve diğer işletmelerde (limanlar, lojistik merkez, yat limanı vb.) yaklaşık 10.000 kişinin çalışması beklenmektedir.

Kanal İstanbul Projesi ile İstanbul’a trafik, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla nefes aldıracak yatay mimariye dayalı örnek iki akıllı şehir inşa edilecektir. Bölgede öngörülen maksimum nüfus 500.000 kişidir. Konut alanlarına hizmet veren ticaret, resmi kurum, kıyı tesisleri, kentsel bölgesel sosyal donatı alanları, kentsel bölgesel yeşil ve spor alanları, üniversite alanı, teknoloji geliştirme bölgesi, turizm alanı, eko-turizm alanı, sağlık turizm alanı, kongre ve fuar alanı ve lojistik bölge alanları yer alacaktır. Bu yerleşim bölgeleri sebebiyle İstanbul’un nüfusunun artması öngörülmemektedir.

Kanal İstanbul güzergâhı üzerinde herhangi bir aktif fay hattı bulunmamaktadır. Halen İstanbul’un yıllık su tüketimi yaklaşık 1 milyar 60 milyon m3 tür. İstanbul’u geleceğe taşıyacak esas kaynak olan Melen Barajı projesi tamamlandığında İstanbul’a yılda 1,1 milyar metreküp su gelecektir. Bu değer, Kanal İstanbul sebebiyle oluşacak farkın tam 34 katıdır. Melen Projesi İstanbul’un su kaynağını 2 katına çıkaracaktır. Kanal İstanbul inşaatı sırasında TEM ve E-5 trafiğe kapanmayacaktır. Kanal inşaatına başlanmadan önce mevcut kara ve demiryolu bağlantılarının köprü ve tünelleri yapılarak ulaşımın aksamaması için gereken her türlü tedbir alınacaktır.

***

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Montrö ile ilgili bizim bir sıkıntımız, problemimiz yok, Kanal İstanbul Projesi Montrö'nün dışında bir projedir. Montrö'deki zorunluluğumuz devam edecek ancak Kanal İstanbul'la ilgili; sonuçta biz kendi projemizi yapıyoruz, kendi kararlarımızı alıp, o süreci işleteceğiz." Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 07.04.2021 tarihinde yapılan AK Parti gurup toplantısında Kanal İstanbul’un temelinin, içinde bulunduğumuz 2021 yılının yaz aylarında atılacağını duyurdu. Basından. Hoşça kalın.

Bu yazı 2831 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar