Halk otobüsleri duraklarında saat çizelgesi neden yok?
Halk otobüsleri duraklarında bekleyen vatandaşlar gideceği yerleşim yeri otobüsünün beklediği durağa saat kaçta geleceğini biliyor mu, çizelgesi var mı? Yok. Duraklara ne zaman konulacak o çizelgeler? Daha önceki yıllarda vardı
Halk otobüslerinde yolculuk yapmak isteyen vatandaş beklediği durağın ismini veya numarasını biliyor mu? Hayır. Çünkü otobüs beklediği durağın ismi ve numarası durakta yazılı değil.
Halk otobüsüne binen vatandaş otobüsten hangi durakta ineceğini biliyor mu? Hayır. Çünkü inecek olduğu durağın adı da numarası da indiği durakta yazmıyor.
Halk otobüsünde yolculuk yapan vatandaş, otobüs duraklarına yaklaştığında hangi durağa yaklaşıldığı otobüsün içinden anons ediliyor mu? Hayır. O da söylenmiyor.
Otobüs şoförü halk otobüsüne binen vatandaşları içeriye girerken ve oturdukları yerde kameradan görebiliyor mu? Evet. Otobüs şoförü hangi durağın yanından geçtiğini ve hangi durakta durduğunu biliyor mu? Evet. Çünkü şoförün önündeki ekranda durak isimleri yazılı ve otobüs durağa geldiğinde hangi durakta duracaksa o durakların isimleri yazılı!
Şoför, kullandığı Halk otobüsünün hangi hatta çalıştığını zaten bilir ve dolayısıyla durakları da bilir. Ama durakları asıl bilmesi ve duyması gerekenin otobüs içindeki yolcular olması gerektiğinin şuurunda olmalıyız. Çünkü otobüsteki yolcu yabancı, yaşlı, görme engelli, işitme engelli, dalgın olabilir. Halk otobüslerinin hangi durakta durduğu ve yolcuların hangi durakta ineceği yolcular için önemlidir.
Zannetmeyiniz ki her yolcu nereye gideceğini biliyor. Düzce’nin içindeki bir vatandaş her gün gidip geldiği hattın dışında başka bir hatta binip herhangi bir mahalleye gittiğinde o mahallenin yabancısıdır ve nereye gideceğini bilemez!
Duraklar üzerine mahalle ismi ve durak numarası yazılabilir. Halk otobüslerindeki kullanılan elektronik aletlere ufak bir ilave yazılım programı eklenebilir. Hareket halindeki otobüsün hangi durağa yaklaştığı sesli olarak uyarılabilir diye düşünüyorum. Olmaz mı?
Yukarıya yazdığım bu yazının aynısını 12.10.2020 tarihinde bir sefer daha yazmıştım. Bugün de ikincisi olsun istedim.
Geniş yaya kaldırımları!
Düzce’nin daha güzel bir görüntüye sahip olabilmesi tabii ki başta Belediye başkanını ilgilendiren bir durumdur ama bu işlerle daha çok belediye başkan yardımcıları ve ilgili birim müdürleri ilgilenmelidir. Projeler yapılmalı belediye başkanlığına sunulmalıdır. Bizler zaman zaman bu köşeden gördüğümüz eksikleri, bakış açımıza göre yapılan yanlışları zaten söylüyor ve yazıyoruz. Bu söylem veya yazılar belediye veya ilgili kurumlar için bir artı kabul edilmelidir.
Mesela; Rasim Betir Bulvarının batısından doğuya doğru giderken tam Atatürk Bulvarına girişteki sağ tarafta bulunan kaldırımın gereksiz yere çok geniş olduğunu, yine aynı bölgedeki yaya kaldırımlarının aynı durumda olduğunu bu köşeden birkaç sefer dile getirdim. Atatürk Bulvarından Çoban kavşağı istikametine giden araçların D-100 karayoluna sağ taraf çıkışındaki yaya kaldırımının da çok geniş olduğunu bu köşeden zaman zaman dile getirdim. O kaldırımların, yerinde yapılacak bir inceleme sonunda D-100 karayoluna çıkışların genişletilip trafiğin rahatlatılması sağlanamaz mı?
Yukarıda dile getirmeye çalıştığım ve buna benzer konular hem masrafsız, hem de Düzce’yi her yönden rahatlatacak konulardır. Bu konular ufak dokunuşlarla düzeltilebilecek konular diye düşünüyorum. Bir defa daha tekrarlamak istiyorum ki bir şehrin her problemini, eksiğini sadece bir belediye başkanı görmez, göremez ama maalesef en küçük bir problemden dahi belediye başkanı sorumlu tutulur.
12.10.2020 ve 26.10.2020 tarihlerinde şehir içi kavşaklarında ve D-100 karayoluna çıkışlardaki geniş yaya kaldırımlarının yola ilave edilmesi konusunu dile getirmiştim. Bu konunun da önümüzdeki yıl (2021) başından itibaren yapılacak bir planlama ile düzeltileceğini, gereksiz yere çok geniş bırakılan yaya kaldırımlarının yola ilave edileceğini en yetkili ağızdan öğrenmiş olduğumu bu köşeden belirtmiş ve takipçisi olacağımızı belirtmiştim. Hoşça kalın.
YORUMLAR