''Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür'' ne demek?
“Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.” İnsan hafızasının eksikliği unutkanlığıdır ve unutkanlık insan halidir. anlamında kullanılan bir söz.
Cumhurbaşkanı ‘hafıza-i beşer nisyan ile malüldür’ kavramına yürekten inanıyor!
“Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarını takip ediyor musunuz? İşim gereği kaçırmamaya çalışıyorum.. Konuşmaların temel bir mantığı var.. Bir felsefeye, bir inanca dayanıyor.. O felsefe de şu; ‘Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.’
Cumhurbaşkanı’nın yaptığı konuşmaların kurgusu bu felsefeye dayanıyor..
Ne demek bu? Unutkanlık insanlık halidir demek.. İnsan hafızası unutkanlık hastasıdır demek.. İnsan hafızasının eksikliği unutkanlığıdır demek..
Dikkat ederseniz Cumhurbaşkanı bazı meseleleri gittiği her yerde anlatıyor.. Bazen günde iki defa anlatıyor.. Defalarca anlatıyor.. Sıkılmadan tekrarlıyor..
Başarısı şurda; İlk defa anlatıyormuş gibi coşkuyla anlatıyor.. İlk defa anlatıyormuş gibi heyecanla anlatıyor..
Çünkü ‘hafıza-i beşer nisyan ile malüldür’ kavramına yürekten inanıyor.. İnsanların beyninde yer etmesi için onlarca kez tekrarlaması gerektiğini biliyor.” Mehmet Tezkan’dan alıntıdır.
***
“Mal bulmuş mağribi” deyimi ne demektir?
Günlük hayatın içerisinde zaman zaman karşılaştığımız mağrip kelimesini ilk kez duyanlar, bu kelimenin anlamı ve kökeninin hangi dile ait olduğunu merak ediyor. Mağrip nedir ve ne anlama gelir?
Mağrip kelimesi: Arapça kökenlidir. TDK'ye göre, Mağrip kelimesi batı, Mağribi kelimesi batılı demektir.
Mağrip kelimesinin cümle içerisinde kullanımına örnek vermek gerekirse: Mağripten Maşrıka kadar, yani batıdan doğuya kadar, demektir.
Anlamı; Eski zamanlarda biz zengin, batılılar ise fakirdi. Batılılar, yani mağripliler mal bulduklarında taşkınlık yapıp çekirge sürüsü gibi atlıyor, yağmalıyorlardı.
Yine bir rivayete veya bir kanıya göre Mağribi kelimesi, orijinalinde batı ve batı toplumlarını kastettiği için burada “mal bulmuş mağribi gibi” deyiminde Avrupalı’lar kastedilmektedir. Hatta Coğrafi keşifler ile başka kıtaların varlığından haberdar olan Avrupalı’ların keşfettikleri kıtaların bakir zenginlikleri karşısında ne yapacaklarını şaşırması ve bilinçsiz bir şekilde yeni kıtanın kaynaklarını sömürmesi “mal bulmuş mağribi gibi” deyimine emsal teşkil eder.
“Mal bulmuş mağribi” deyimi günümüzde; Bir anda zenginliğe ulaşmış, kavuşmuş gibi hissetme, sanma anlamı taşıyan bir deyimdir. Gereksiz yere heyecanlanmanın, bir anda büyük ve kıymetli şeylere ulaşınca ne yapacağını bilememenin özeti olan bir sözdür. Aynı zamanda görmemişlik ve aç gözlülük ile de ilişkilendirilir.
Hoşça kalın.
YORUMLAR