Reklam
Reklam
Doğru konuşmayanlara nasıl karşılık verilmeli?
İlhami Atasever

İlhami Atasever

Halkın Kürsüsü

Doğru konuşmayanlara nasıl karşılık verilmeli?

12 Mart 2022 - 17:13

İnsanlar doğru konuşmayanları, lafı dolandıranları hiç sevmezler. Bu nedenle bu tip kişileri iğneleyen, bunları eleştiren birçok sözler vardır. Eğer bir kişinin doğru söylemediğine veya lafı dolandırdığına inanırsak, doğruyu söylemeyenlere münasip sözler söylemek önemli hale gelir.

Bir insanın yüzüne doğru söylemiyorsun demek kişinin kendisini savunmaya almasına neden olur. Bu aşamada olanlara anlamlı sözler paylaşarak kişiye dolaylı bir mesaj vermiş oluruz. Siz de anlamlı sözler ile içinde bulunduğunuz bazen mutluluk verici, bazen üzüntü verici gelişmeleri de yansıtabilirsiniz. Bu tür özlü ve anlamlı sözlerin kullanımı ile birlikte sevdiklerinize ya da yakınlarınıza kırıldığınızı hissettirebilirsiniz.

***

Kıssadan hisse!

Hoca medresede ders anlatırken, genç mollalardan biri parmak kaldırmış: “Susadım hocam!”

Hoca sinirlenmiş: “Öyle denmez… Derunum ateş-i nar ile püryan idigünden, bir kadeh lebriz ab-ı hoşgüvar, nuş eyleyerek, teskin-i ateş ve bu suret iktisab-ı ferah-ı bişumar eylemeliyim… demeliydin… Cahiller gibi susadım, demek olur mu?”

Aradan zaman geçmiş, bir gün sınıftaki sobadan sıçrayan bir kıvılcım gelip hoca efendinin sarığının kıvrımına girmiş…

Molla hemen parmağını kaldırmış: “Ey hace-i bi misal, v’ey üstad-ı zikemal, bu şakird-i  bi mecal, şol vechile arz-ı hal eyler ki; bu hikmet-i mütteal, nar-ı mangaldan bir şerrare-i cevval pertab ile ser-i al’ül alinizdeki sarığı iş’al eylemiştir.”

Hoca, elini sarığına atar atmaz, sarık tutuşur, hemen pencereden fırlatır: “Bre mel’un, sarığın tutuştu desene!”

“Aman hocam, cahiller gibi, yandı, tutuştu denir mi?”

***

“Susadım hocam!” “Sarığın tutuştu hocam!” 5 kelime ile derdini anlatmak varken 64 kelimeyi fazladan konuşup laf kalabalığı yapmanın ve insanları strese sokmanın ne alemi var? Hoşça kalın

Bu yazı 11975 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar