Dünden devam. *Paydaşların ortak değerlerini, ideallerini yansıtan ve kullanılabilir durumda olan yerel kapasitelerle orantılı bir misyon ve hedefler belirlenir.
*Yerel ihtiyaçlar, varlıkla, kapasiteler, misyon ve hedefler ile uyumlu bir stratejik plan geliştirilir.
*Öncelikli olarak anavarlık oluşturma amacıyla kaynak geliştirme çalışmalarına başlanır. Toplanan fonlar kurulmakta olan vakıf adına açılan hesapta bloke edilir.
*Mütevelli kurulu oluşturulur, vakıf senedi hazırlanır.
*Vakfın resmi olarak kurulması için başvuru yapılır.
*Bundan sonra fon geliştirme stratejisi, pazarlama planı, hibe tahsis süreci politika ve prosedürleri geliştirilir.
7-Türkiye’de örneği var mı?
Türkiye’de türünün ilki olan Bolu Bağışçılar Vakfı (BBV), Haldun Taşman, M.Şerafettin Erbayram ve Uğur Tunçok’un önderliğinde, Ahmet Baysal’ın destekleri ile dünyada yaygınlaşmakta olan sosyal yatırım anlayışı çerçevesinde, toplumdan aldığını topluma geri vermek isteyen 32 bağışçı tarafından 2008 yılında kurulmuştur. Bu üyelerin her biri aslında kendi vakıflarını kuracak güçte, fakat güçlerini yaşadıkları yereli kalkındırmak için birleştirip Bolu yararına projelere hibe desteği veriyorlar. Vakıfı yöneten profesyonel bir ekip var ve kurumsal bağışçılık yönetimi ile yönetiliyor. Üyeler kendi adlarına şartlı fonlar ve projeler hazırlattırabiliyor. Dünya'da 2000’den fazla noktada bağışçılar vakfı modeli var fakat Türkiye'de şu ana kadar sadece Bolu'da kurulabildi!
Vakfın amacı: Bolu ilinin yaşam kalitesini yükseltmek ve yaşanabilir kent olgusuna ulaştırmak; öncelikli sorunlarını çözmeye yönelik girişimlere, bireylere ve sivil toplum kuruluşlarına maddi ve manevi destek sağlamak; sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda ilin kalkınmasına ve imarına halkın her kesiminden katılım sağlamaktır.
BBV’nin kendine has karakteri oynadığı üç temel rolden ileri gelmektedir: bağış toplayarak anavarlık oluşturmak ve bağışçı tabanını geliştirmek; yerel projelere teknik ve finansal destek sağlamak; işbirlikleri kurarak birleştirici ve katalizörlük işlevi üstlenmek.
8-TÜSEV’in rolü nedir?
Türkiye Üçüncü Sektör Vakfının (TÜSEV) bağışçılar vakıflarının kurulması ve yönetimi aşamalarında şu şekillerde teknik destek sağlar:
*Bağışçılık rehberi, TÜSEV web sitesi ve elektronik bülteni ile topluluk temelli bağışçılık ve bağışçılar vakfı hakkında bağışçıların ve diğer paydaşların merak edebileceği ve bilmesi gereken bilgiye ulaşımı sağlar.
*Topluluk analizi, vakfın misyonu, hedefleri, faaliyetleri, zaman çizelgesi, bütçesi, ana göstergeler ve risk analizini içerecek şekilde hazırlanacak olan stratejik plan gelişimine yardımcı olur.
*Vakıfların kuruluş aşamasında mali, hukuki ve idari alanlarda danışmanlık verir.
*Düzenlediği toplantılar ile topluluk temelli bağışçılığa ilgi duyan paydaşları bir araya getirir, ağ kurma fırsatları yaratır.
*Hibe yönetim programı oluştururken öncelik alanlarının belirlenmesi, hibe başvuru formu ve kılavuzunun hazırlanması, hibe tahsis politika ve prosedürlerinin geliştirilmesinde koçluk yapar.
*Bağışçılar vakfı kurmak isteyen grupların katılımı ile Türkiye’de tek örneği olan Bolu Bağışçılar Vakfı’na çalışma ziyaretleri organize eder.
*Kurulacak olan vakıf için vakıf senedi yazılmasında destek verir.
*Vakfın ihtiyacına göre kaynak geliştirme, organizasyon yönetimi, liderlik, hibe yönetimi vb. konularda kapasite geliştirme eğitimleri düzenler.
Bağışçılar vakıflarının paydaşları üzerinde ve bölgede yarattığı farklılıkları tespit etmek için etki analizi çalışması yapar.
***
Bolu ilinde kurulmuş olan Bağışçılar Vakfı, ilimiz Düzce’de de neden olmasın?
Yukarıda yazılı olan bilgiler Bolu Bağışçılar Vakfı Sekreteri Öznur Akkaya hanım efendiden alınmıştır. Bolu Bağışçılar vakfı olarak kendilerine böyle bir yazının yazılmasına vesile oldukları için teşekkür eder başarılarının devamını dilerim. Bitti. Hoşça kalın.
YORUMLAR