Dünden devam. Damlaya damlaya ölçek ekonomisi olur! Bağışçılar fonlarını tek bir yönetim ve yatırım çatısı altında birleştirerek normalde yalnız başına kendi vakfını kurma şansı olan bireyler ve şirketlerin yaratabilecekleri etkiyi birlikte yaratılar.
Fonlarınız isminizle yaşasın! Vakfın içinde bağışçının ismi ile anılan fonlar oluşturulabilir. Bu fonların açılması kolay ve masrafsızdır. Fonlar bağışçının koyduğu şartlara ve dileklere göre idare edilir. Bağışçının yaşadığı ya da katkıda bulunmak istediği yerde fonlar kullanılır.
Şirketler toplumu kucaklasın! Şirketler, operasyonlarını yürüttükleri bölgede bağışçılar vakfına katkıda bulunarak toplumsal yaşama değer katarlar. Toplum ve çevre üzerindeki ortak çıkar ve faydalar etrafında işbirlikleri kurarak hem iş performansını yükseltir hem de toplumla bütünleşirler.
Şirketlerin gönüllü sektördeki gözü kulağı! Birçok şirketin sosyal sorumluluk projesi olsa bile gönüllü sektör bilgisi kısıtlı ve STK’lara hibe tahsis mekanizması bulunmuyor. Kurumsal bağışçılıkla ilgili bir proje tasarlamak için bir birim oluşturmak ya da halkla ilişkiler şirketleri ile çalışmak zorunda kalıyorlar. Bağışçılar vakfı ise hem sektör hem hibe yönetimi konusunda çok daha bilgili ve deneyimlidir ve şirketleri yönlendirebilir. Üstelik bu hizmeti dışarıdan alarak vakıflar idari giderlerini kısmış olurlar.
Bağışlarınızın etkisi artık daha görünür! Bağışçıların yaptıkları katkılar sonucunda ölçülebilir etki ve sosyal yatırım getirisi beklentileri küresel bir trend haline geldi. Bireylere verilen bağışlar ya da kuruluşlara tek seferlik yapılan bağışların etkisini takip etme imkanı bulunmazken bağışçılar vakıflarında hibe tahsisi ile birlikte izleme ve değerlendirme sistematik bir şekilde yürütüldüğü için bağışların faydalanıcılar ve söz konusu bölge üzerindeki etkisini ölçmek çok daha kolaydır.
Bağışçılığa tutkularınızı katın! Bağışçılar fonların nerelerden ve ne şekilde kullanılacağı ile ilgili kararlara katılabilir, bağışçılık ile ilgili bilgi ve tutkularını diğer bağışçılar ile paylaşabilirler. Bağışçılar kaynak geliştirme faaliyetlerinde yer alarak aile üyelerini ve arkadaşlarını da bağışçılık deneyimine katabilirler.
STK’lar açısından:
Kaynaklar çeşitleniyor, bağışçı kitlesi genişliyor! STK’ların sadece faaliyetlerini sürdürebilmek için fon geliştirmeleri yetmiyor, rekabet yaratan az sayıda fona olan bağımlılıklarını azaltmak için kaynak geliştirme biçimlerini daha fazla çeşitlendirmeleri gerekiyor. Normalde küçük STK’ların ve kar amacı gütmeyen grupların erişmesi zor olan fonları geniş bağışçı ağı, etkin kaynak geliştirme stratejileri ve hibe tahsis sistemi ile bağışçılar vakıfları ulaşılır hale getirir. Bağışçılar vakfının, yerel kaynakların yanı sıra, dünyada teşvik edilen bir model olması dolayısıyla, uluslararası fonları da kolaylıkla kendine çekebilen bir yapısı vardır.
Teknik destek için yeni bir partneriniz var! Hibe tahsisinin parçası olarak yararlanıcı STK’lara verilen raporlama, proje yönetimi, iletişim stratejisi, kaynak geliştirme vb. konularda verilen koçluk hizmetinin yanı sıra bölgedeki diğer STK’lar vakfın eğitim, konferans, yasal kaynaklar gibi farklılık gösterebilecek destek alanlarından faydalanırlar.
Yerel yönetim ve merkezi yönetim il teşkilatları açısından:
Sektörler arası işbirliği artık daha kolay! Kamu kuruluşlarının sivil toplum ve özel sektör ile kurmak istedikleri işbirlikleri için bağışçılar vakfı farklı aktörlere olan yakınlığı, birleştirici ve katalizör rolü ile eşsiz bir platform sağlar. Vakıf ayrıca kamu ve yerel yönetim yetkililerini STK’larla ortaklık kurma, sektörel dinamikler ve yerel STK’ların ihtiyaçları hakkında bilgilendirir.
Sosyal ekonomi büyüyor, şehirler gelişiyor! Şirketler, bireyler ve diğer vakıflardan gelen fonların söz konusu bölgede yaşayanların refahını yükseltmek için kullanır, yerel kalkınmaya ve kapasite gelişimine katkıda bulunur.
6-Bağışçılar Vakfı nasıl kurulur?
*Yaşadığı bölgedeki şartları değiştirmek isteyen duyarlı ve sorumlu yerel aktörler ortak kamusal fayda etrafında bir araya gelerek bir paydaş kurulu kurarlar.
*Paydaş kurulu ilk toplantılarında ihtiyaç analizi yapar ve talepleri değerlendirir.
*Tespit edilen ihtiyaçların hangi kaynaklardan karşılanabileceğine bakılır, yani bölgeye ait maddi ve maddi olmayan varlıkların analizi yapılır.
*Bölgedeki etkili kişi, kuruluş ve ağların envanteri çıkartılır. Bu kişileri danışma veya yürütücü kurullarına katılmaya davet edilir.
*Paydaş kurulunda yer almasa bile etkili şirket, STK, toplum liderleri ve kamu yetkilileri ile girişim hakkında bilgilendirilerek ve görüşleri alınarak danışma süreci genişletilir ve böyle bir vakfın kurulmasını isteyip istemedikleri ve destek verip vermeyecekleri sorularak fizibilite çalışması yapılır.
*Vakfın faaliyet göstereceği alanın coğrafi sınırları belirlenir. Devamı yarın. Hoşça kalın.
YORUMLAR