Reklam
Reklam
KURBAN ve BAYRAM...!
Erol TAYHAN

Erol TAYHAN

KURBAN ve BAYRAM...!

22 Eylül 2015 - 18:37

KURBAN ve BAYRAM...!

    Kurban'ı  "et", Ramazan'ı "şeker" diye bilen bir nesle "kurban ve ramazan bayramının ifade ettiği manevi iklimi ve mesajı izah etmek pek de kolay olmuyor...Şehitlerle girdiğimiz mübarek bir bayramı "kutlamak gerekir mi" diye tartışmaya açmanın da nasıl bir çıkmaz sokak olduğunu zannediyorum hatırlatmaya gerek yok...!
    "Şehitlik" manevi bir MERTEBE...Dini Bayramda MANEVİ bir hava ve manevi bir  teneffüs..! İki manevi havayı birbirinden ayırmak mümkün mü Allah aşkına..! 
    Bir yaygın medyada moderatör konuğa şunu soruyor:"Şehitlerimiz var kurban bayramını kutlamasak olmaz mı!"...
    Güneşin doğuşu ile batışını engellemeye kimin gücü yeter...!

    SEÇİMÖNCESİ BAYRAM!
    Her  seçim öncesi "siyasetin dine alet edildiği"   telaffuz edilmiş olmasına rağmen bazı "detaylara " bu tür zamanlarda takılmanın bir şey kazandırmayacağının da bilinmesi gerekir. Yani kurban bayramında "siyasetin eksi davranışlarını"  uygulamak, bayramda olsa seyran da olsa  hoş karşılanmayan bir davranış tarzıdır...Bayramda yalanın dolanın serbest olduğu söylenemeyeceğine göre , bayram öncesi haram ve sakıncalı hayat ve davrınış tarzının da hoş karşılanmayacağını hatırlatmak gerekiyor..Bayramlar aslında "doğru davranış kazanma yollarıdır..."
    Kardeşlik bağlarının güçlenmesi, dayanışma ve yardımlaşma bağlarının pekiştirilmesi bayramlarda kazanılan davaranışlarda başı çekmektedir..Bir kere bu biline...!

    "FİKİR BESLER SİYASET ÖLDÜRÜR..."
    Necip Fazıl Kısakürek bir sözünde siyaseti bakın nasıl yorumluyor:"Fikir besler, siyaset öldürür. Siyaset, fikrin kendisi değil; posasıdır."
    "Bayramda siyasetin yapılıp yapılmayacağının tartışılacağı bugünlerde Üstad Sultan'uş-Şuara Necip Fazıl Kısakürek'in bu anlamlı sözünün iyi irdelenmesi gerekiyor...Yani "hayat bir politikadan ibaret değil..." 
    Siyasi partiye veya siyasi görüşe gönülden bağlanıp manevi değerleri çöpe atmak siyaseti hiç,  ama hiç tanımamak anlamı taşır...!
    
    DİNİ TERİM OLARAK KURBAN!  
    "Dini terim olarak kurban" derken "bu iş din adamlarının işi " diyebilirsiniz ancak "her inandım diyen insanın dini şartlar konusunda biraz bilgi sahibi olmasının hayat tarzında ve günlük yaşantısında en azından zorlanmayacağını" düşünenlerdenim...Yani bilgiden zarar gelmez... 
    Neden biliyor musunuz: "Müslümanım diyor camii adabını bilmiyor. Müslümanım diyor 'kurban neyin nesi' diyor...Müslümanım diyor 'inandım' diyenlerle alay ediyor.. Müslümanım diyor  'müslümanın yapmaması gereken'  her türlü iş ve işlemi yapmaktan kaçınmıyor...Nasıl müslümanlyık bu...!  
    Kurban sözlükte "yaklaşmak, Allâh’a yakınlaşmaya vesile olan şey" anlamlarına gelen dinî bir terimdir..."İbâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı" ifade eder kurban  kısaca..
    Akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, Allah'ın rızasını kazanmak için kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hemde Cenab-ı Hakka yaklaşmış olur.
    Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. 
    
    KURBANIN VERDİĞİ MESAJ...
    Kurban, bir anlamda, "Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir." Hz. İbrahim'le Hz. İsmail'in aralarında geçen hadisenin hatırlanması bile bunu anlatmaya yeter de artar bile..
    Her dini ibadetin verdiği bir büyük mesaj vardır bunun iyi algılanması iyi anlaşılması gerekiyor. 
    Onun için bayram öncesi uygulanan her HAYIR veya her ŞER bayramda değişmez...Hele dindeki kurallar bayrama ve seyrana göre hiç değişmez..Örneğin "faiz bayram öncesi haramsa, bayramda da seyranda da haramdır". Haram ve helal kavramı zengine ve fakire göre de değişmez...Kurallar, hele İslami kurallar zamana ve mekana göre  değişiklik göstermez...İslam'ın şartlarının,  bayram öncesiyle bayram sonrası farklılık göstermediği gibi... Bunlar sadece birer örnek...
    Bu duygularla "bayramı bayram yapan duyguların devamını" diliyor; daha müreffeh daha sağlıklı ve daha huzurlu bir gelecek temenni ediyorum.Bayramınızı tebrik ediyorum...Hayırlı bayramlar diliyorum...!
    

Bu yazı 55668 defa okunmuştur .

Son Yazılar