Efendimiz SAV.Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olamazsınız.İman etmedikçede cennete giremezsiniz.Size birbirinizi birbirinize sevdirecek bir şey söyliyeyimmi aranızda selâmı yayınız .Son verilen selâm ilk verilenden daha efdaldir buyurdu.
Yolda bir Müslüman kardesimizle karsilastigimizda selâm verecegiz. Küçügün büyüğe, sayica az olanin çok olana, binitli olanin yürüyene, yürüyenin oturana selâm vermesi gerektigini bileceğiz (Buhârî, Isti’zân 4-7).
Insanlarla olan iliskilerimizde onlari incitmemeye dikkat edecegiz. Söz gelisi biri kulağimiza eğilip bir sey söylemek istedi. O basini uzaklastirmadan basimizi çekmeyecegiz. Elimizi tuttu, tokalasmak istedi; elimizi elinden hemen çekmeyeceğiz. Ondan kaçtiğimizi sanmamasi için yüzümüzü çabucak baska tarafa çevirmeyeceğiz (Ebû Dâvûd, Edeb 5; Tirmizî, Kiyâmet 46).
Bir kardesimiz bizi yemeğe dâvet ederse kabul edeceğiz. Bize ihtiyaci olursa yardimina kosacağiz. Biri Müslüman kardesimize haksizlik ederse, kardesimizi savunacağiz. Yanimizda aksirip da “Elhamdülillah” derse, ona “Allah sana merhamet etsin” anlaminda “Yerhamükellah” diyeceğiz. Hastalanirsa ziyaretine gideceğiz. Ölürse cenaze namazini kilip defnedeceğiz (Buhârî, Cenâiz 2, ; Müslim, Selâm 4, 5).
Yolda giderken insanlari incitip zarar verecek bir tasi, bir dikeni, bir baska seyi görünce alip bir kenara atacağiz (Buhârî, Ezân 32; Müslim, Zekât 54).
Iyi Müslümanin, kendisini ilgilendirmeyen seyleri yapmayacağini asla ve asla unutmayacagiz (Tirmizî, Zühd 11; Ibni Mâce, Fiten 12).
Bize iyilik edene biz de iyilik edeceğiz. Ona iyilik etmeye gücümüz yetmiyorsa dua ve tesekkür edecegiz. Insanlara tesekkür etmesini bilmeyenin Allah’a da sükretmemis sayilacağini aklimizdan çikarmayacagiz (Ebû Dâvûd, Zekât 38; Tirmizî, Birr 35; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 295, II, 302, III, 73).
Düsmanca Duygular
Bir kardesimize darilsak bile, üç günden fazla küs durmayacağiz. Hele yolda karsilasinca birimiz bir yana, digerimiz öte yana basimizi çevirmeyeceğiz. Ilk önce selâm verenin en hayirlimiz oldugunu bilecegiz (Buhârî, Edeb 62; Müslim, Birr 25).
Darginliklar asla düsmanca duygulara dönüsmeyecek. Pazartesi ve Persembe günleri yaptigimiz islerin Cenâb-i Hakk’a arzedildigini, Allah'tan baskasini tanri yerine koymayan herkesin o gün bagislandiğini, yalniz din kardesiyle aralarinda düsmanlik bulunanlarin “Birbiriyle barisincaya kadar onlari bir yana birakin!” diyerek bağislanmayacağini hiç mi hiç unutmayacağiz (Müslim, Birr 35, 36). Müslümana özel bu ilâhî affi asla kaçirmamak için hiçbir Müslümana düsmanlik beslemeyeceğiz.
Islâm Edebinin Güzelliği
Sevgili kardeslerim! Biz bu hareketleri, “Benim Sevgili Peygamberim böyle yapardi. Benim de böyle yapmami isterdi. Ben onun izinden gitmek istiyorum” diye yapmaliyiz. Çocuklarimizi da ayni düsünceyle yetistirmeye çalismaliyiz. Onlar dünyayi tanimaya basladiklari günden itibaren yakin çevrelerinde bu güzellikleri görerek yetisirlerse, Islâm edebini kolayca benimser ve ruhlarina sindirirler.
Müslümanca yasamayan, çocukluğundan beri hiçbir kurala tâbi olmayan kimseler bizim hayat tarzimizdan rahatsiz olabilir; hatta “Bu ne yahu? Beni hafakanlar basti. Ayağini öyle atma yanlis, böyle basma günah. Adam çildirir be!” diye kizip köpürebilir.
Müslümanin dünyasi, Allah’in rizâsini kazanmaya elverisli bir yasama biçiminden olusur. Insanlar dost ve arkadaslarinin hayat tarzindan etkilenir. Iste bunun için Peygamber Efendimiz sadece mü’minle dost ve arkadas olmayi, yemeğini de sadece Allah'a karsi gelmekten sakinan kimselere yedirmeyi tavsiye etmistir (Ebû Dâvûd, Edeb 16; Tirmizî, Zühd 55).
Biz baskalarina bakmayalim. Çünkü herkese kendi âdeti hos gelir. Iyi bir Müslüman olmaya, Müslümanca yasamaya gayret edelim. Yüce Rabbim hepimizi Rehberimiz Efendimizin izince yürümeye muvaffak buyursun.
Mübarek bir Ramazan ayını ve Bayramı geride bıraktık.Şu andada Şevval ayında
YORUMLAR