Varroa, ergin arılarda yaşam kısalığına, kanat kaybına, karın kısalmasına, kanat ve ayaklarda bozukluklara, ergin arılarda canlı ağırlık kaybına, arıların uçuş etkinliklerinin azalmasına, yavru yetiştirmede azalmaya, erkek arılarda sperm üretiminin azalmasına, bağışıklık sisteminde hasara ve kış kayıplarının artmasına neden olur. Varroa, arının kanını (hemolenfini) emerken, aynı zamanda da arıların kanını emdiği bölgeden arının derisini delerek birçok virüsün girmesine sebep olarak kovanların sönmelerine neden olduğu için bal ve diğer arı ürünlerinde arıcılarımıza yüksek oranda ekonomik kayıplar verdiren bir hastalıktır.
Düzce İlimizde yaklaşık 65.000 kovan arı bulunmaktadır. Yaklaşık yılda 500 ton bal üretimi yapılmakta olup bu üretimin büyük çoğunluğunu kestane balı oluşturmaktadır.2023 yılı bal üretimimiz kestane gal arısı, iklim şartları vb. nedenlerle 285 ton civarında olmuştur. Arıcılarımız bir de Varrao ile mücadele etmektedir ancak bireysel yapılan mücadelelerde bulaşık kovanlardan sağlıklı kovanlara her türlü arı hareketiyle çok hızlı yayılma gösterdiğinden dolayı başarı elde edilememektedir. Mücadelenin toplu bir şekilde yapılması önemlidir.
Bu sebeple; Tarım ve Orman Bakanlığımız Ülkemizde de çok büyük ekonomik kayıplara yol açan bu hastalık ile ilgili toplu mücadele çalışmaları yapılması için İl müdürlüklerine 2019 yılında gönderdiği yazılı talimatında; Paraziter hastalıklar arasında yer alan Varroa ile mücadele fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak yapılmakla beraber en çok kimyasal mücadele tercih edilmektedir. Varroa' ya karşı mücadele de başarılı olmak için Varroa'ya yönelik toplu bir mücadelenin yapılması zaman, emek ve ekonomik tasarruf sağlayacaktır. Bu yüzden Varroa ile mücadelede Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış ilaçların aynı etken madde kullanılarak 5 km'lik bir bölgede yer alan tüm arılıklarda eş zamanlı ve aynı etken madde ile münavebeli olarak kullanılması gerekmektedir. Kimyasal mücadeleye ek olarak ana arının kafeslenmesi, ana arının çiftleşmesi sonrasında erkek arı gözlerinin uzaklaştırılması ve kovana erkek arı gözleri verilmesi gibi kolay uygulanabilir, ucuz ve enfestasyon yüzdesinin düşmesini sağlayacak kontrol metotlarının kullanmasının sağlanması ve bu metodların kullanımının daha da yaygınlaştırılması için arı yetiştiricilerine eğitimler verilmesi gerekmektedir. Yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde erken ilkbahar ve geç sonbaharda 20 günde tamamlanacak şekilde Varroa'ya karşı toplu olarak mücadele için Enstitü Müdürlükleri, İl Arı Yetiştiricileri Birlikleri ile koordineli bir şekilde ilde yer alan tüm arı kolonilerinin kapsama alınarak çalışmalar yapılmasını belirtmektedir.
2023 Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Ve Hayvan Hareketleri Genelgesinde de Varroa mücadelesinde başarılı olmak için Varroa'ya yönelik mücadelenin bireysel olarak değil toplu mücadele şeklinde İl/İlçe Müdürlükleri koordinasyonunda Arı Yetiştiricileri Birlikleri ve arıcılar tarafından arıların kovandan çıkış yaptığı ilkbahar bakım dönemi ve sonbaharda ise bal sağım döneminden sonra Bakanlık tarafından ruhsatlı veteriner tıbbi ürünlerin kullanılarak yapılmasının önem arz ettiği belirtilmektedir.
Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda Varroa mücadelesinin tüm arıcılarla aynı dönemde, Bakanlık tarafından ruhsatlı aynı ilaçla topluca yapılması için İl müdürlüğümüz, İl Özel İdare Müdürlüğü ve Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa gerçekleştirilen proje kapsamında arıcılarımıza Bakanlıktan ruhsatlı ilaç temin edilip her arıcıya reçete kesilerek dağıtımı gerçekleştirilmiştir. İl ve İlçe müdürlüklerimiz bugüne kadar arıcılarımıza her konuda destek olmuş, bundan sonra da destek olmaya devam edecektir.
YORUMLAR