Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Türkiye’de Müzecilik” başlıklı panel, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Düzce Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tunç Yıldırım’ın moderatörlüğündeki programda, Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Temel Sanat Bilimleri Bölümü öğretim elemanları Doç. Dr. Ayşe Nahide Yılmaz ve Öğr. Gör. Nilgün Yüksel konuşmacı olarak yer aldı.
Doç. Dr. Ayşe Nahide Yılmaz, “Türkiye’de Müzeciliğin Tarihçesi” başlıklı sunumunda geçmişten günümüze müzeciliğin geçirdiği tarihsel süreci özetledi. Halil Edhem Bey’in 1. Türk Tarih Kongresi’ndeki “Eğer siyasetimiz lehine etki eder zannıyla -kırık taşlar diye isimlendirdiğimiz en güzel, en kıymetli antikalarımızı, ecnebilerin baskısı üzerine, evvelce onlara vermemiş olsaydık ve bunlarla beraber cehalet, suiniyet, hem de parasızlık hüküm sürmeseydi, zannederim ki dünyanın en büyük, en zengin müzesi şimdi bizde bulunacaktı.” sözlerine atıfta bulundu.
Osmanlı topraklarından götürülen eserlerimizden de bahseden Doç. Dr. Ayşe Nahide Yılmaz, ülkemizdeki ilk kazılardan bahsederek müzeciliğin gelişimini örneklerle anlattı.
Öğr. Gör. Nilgün Yüksel ise Türkiye’de özel müzecilik konusuyla ilgili bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Ülkemizde 2000’li yıllarda özel müzelerin açıldığını belirten Yüksel, Türkiye’nin modern sanat müzesi anlamında ilk müzesi olan Elgiz Müzesi’nden de söz etti. Aile müzelerinin Türkiye’deki oluşumu hakkında da bilgiler aktaran Öğr. Gör. Nilgün Yüksel, katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak sözlerini sonlandırdı.
Panel sonunda Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Yücel’in koro şefliğinde Türk Sanat Müziği dinletisi de gerçekleştirildi.
YORUMLAR