Düzce Üniversitesi himayesinde Türkiye’de ilk defa CA20130’nolu AB projesi kapsamında, yurt dışından gelen eğitmenlerin desteğiyle, uygulamalı "Mikrobiyolojik Korozyon Eğitimi" başladı.
Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu’nda başlayan programa Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Kara, Proje Yürütücüsü Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Gerengi, yurt dışından gelen eğitmenler ve eğitim almak isteyen araştırmacılar, akademisyenler ile özel sektör girişimcileri katıldı.
Programın açılışında konuşan Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, yurt dışından ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden araştırmacıları, akademisyenleri ve özel sektör temsilcilerini Düzce Üniversitesi’nde ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Düzce Üniversitesi’nin 16 yıl gibi kısa bir zamanda büyük atılımlar sağladığını vurgulayan Prof. Dr. Genç, Düzce Üniversitesi’nin temel bilimlerde, mühendislik alanlarında önemli başarılar elde ettiğini söyledi. Programın yararlı geçmesi temennisinde bulunan Prof. Dr. İlhan Genç, programda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek, eğitim için Düzce Üniversitesi’ne gelen akademisyenlere günün anısına hediye takdiminde bulundu.
“Yapılacak Çalışmalarla Ülke Ekonomisine Önemli Katkılar Sağlanabilir”
Prof. Dr. Hüsnü Gerengi ise yaptığı konuşmasında; korozyon çalışmalarının önemine değinerek, yapılacak çalışmalarla ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanabileceğini vurguladı. Mikrobiyolojik korozyonun, metal ve yapı malzemelerine olan korozyon zararlarının yaklaşık %20’sini oluşturduğunu ve bakterilerin uygun şartlarda metallerin korozyona uğramasına neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gerengi, “Mikrobiyolojik korozyon (MIC) mikroorganizmalar tarafından oluşturulan korozyon sürecidir. MIC organik ve inorganik asitler ile metallerin bozulmasına neden olur ve bu yüzden endüstriyel ve diğer sistemlerin yapı bütünlüğünü tehlikeye atarak, dünya çapında önemli bir sorun yaratır. Metalik yapıların yüzeyinde meydana gelen kompleks biyolojik ve inorganik süreçlerin doğru bir şekilde anlaşılması, MIC’in önlenmesi ve koruma için etkili uygulamalar gerçekleştirmek için gereklidir.” dedi.
Eğitimin yararlı geçeceğini dile getiren Prof. Dr. Hüsnü Gerengi, eğitime katılanlara ve destek verenlere teşekkür etti.
“Uluslararası Tanınmış Akademisyen ve Araştırmacılar Eğitim Veriyor”
Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra program, alanında tanınmış uzman akademisyen ve araştırmacıların sunumu ile devam etti. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden katılan ve farklı kurumların temsilcilerinin yer aldığı programın ilk sunumunu yapan İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Sungur; Mikrobiyolojik Olarak İndüklenen Korozyon (MIC)” konusunda katılımcıları bilgilendirirken, İstanbul Arel Üniversitesi’nden Dr. Tuğçe Tüccar ise; “Mikrobiyal Ekoloji Yaklaşımı ile MIC’yi Anlamak” hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Katılımcıların ilgiyle takip ettiği programın öğleden sonraki sunumlarında Prof. Dr. Esra Sungur “MIC Kaynaklı Arıza Analizi”, Nothing Üniversitesinden Dr. Moses M. Solomon, “Basic Concept of ‘MIC’ and The Mic-Causing Microorganisms” konuları hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.
2 Haziran 2023 tarihine kadar devam edecek olan AB destekli Eğitim Programında; Dr.Pierangela Cristiani, Dr Matthew Snape, Dr. Torben L Skovhus, Dr. Husnu Gerengi, Dr. Maria Salta, Dr Annie Biwen görev alıyor.
YORUMLAR