Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi, Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUSTIBAM) Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Kastamonu Üniversitesi'nin düzenlediği "Batı Karadeniz Bölgesi Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı Çalıştayı"nda bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın başlattığı “Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” projesi kapsamında Ormancılık ve Tabiat Turizmi’nde çalışmalar yürüten Kastamonu Üniversitesi, Turizm Fakültesi İstiklâl Yolu Konferans Salonu’nda düzenlediği çalıştayda Prof. Dr. Necmi Aksoy "Bitki Biyolojik Çeşitliliğinin Koruması ve Sürdürülebilir Botanik Turizmi Bağlamında Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nin Rolü" adlı sunum gerçekleştirdi.
Düzce’nin sahip olduğu doğal güzellikleri ve zengin florası ile Batı Karadeniz Bölgesi’nin önemli merkezlerinden birisi olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Aksoy, “Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi söz konusu bitki taksonlarının üretimi ile gurbette (Ex-situ) korunmalarına hizmet etmektedir. Bunun yanında Batı Karadeniz ve Düzce ilinde farklı lokalitelerde yayılış yapan bu bitki türlerinin örneklerini bir arada görebilme imkânı sunmaktadır. Botanik ve bütünleşik doğa turizmi planlanması açısından değerlendirilebilecek yeni bir merkez ve çekim alanı olarak ön plana çıkmaya adaydır. Düzce Otları Tyche Bereket Festivali gibi birçok etkinliğin ve botanik eğitimin temel altlığını oluşturan DUOF Herbaryumu ve Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi ile bölgesel bitkisel biyolojik çeşitliğin sürdürülmesinde önemli rol oynayacaktır. Düzce ili; sahip olduğu habitat çeşitliliği, florası, endemik taksonları ve korunan alanları ile doğa turizmi açısından yüksek potansiyele sahip olup; bu çeşitliliğin korunabilmesi hem habitatların hem de bitki popülasyonlarının korunmasını ve bütünleşik doğa koruma, eğitim, turizm ve kültürel çalışmalar ile gerçekleşmelidir.” dedi.
YORUMLAR