Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu ; Türkiye'de ilk kez 2017 yılında Artvin'de görülmüştür. Karadeniz sahil kuşağı boyunca yayılmaya devam etmektedir.
Rahatsız edildiklerinde ve tehlike anında kötü koku salgılarlar ve ölü taklidi yapabilirler.
300 farklı bitkide zarar yaptığı tahmin edilen istilacı bir türdür. Ülkemizin en önemli ihracat ürünlerinden biri olan fındıkta da yüksek oranda zarar yapmaktadır.
Tarım ürünlerinde beslenerek büyük oranda ekonomik kayıplara sebep olurken, kışlamak için ev, ahır, garaj, depo, veranda, sundurma hatta araç içi gibi kapalı alanlarda; çatı aralarında, duvar çatlaklarında, pencere-kapı pervazlarında, tekstil yüzeylerde(kullanılmayan eski koltuk, kanepe, kazak, yün eşyalar vs. aralarına girerek) dolaylı olarak zarar yapar.
İçerisinde bulunduğumuz dönemde kışlamak için kapalı alanlara yöneldiklerinden elle toplanıp, mutlaka imha edilmelidir.
Mevsim şartlarına göre değişmekle birlikte genel olarak, tarımsal ürünlerde zarar yaptıkları aktif dönem Nisan-Eylül ayları arasıdır. Yine genelleyecek olursak Ekim-Mayıs aylarını daha çok kapalı alanlarda geçirirler.
Mücadele Yöntemleri;
Mekanik Mücadele
Kimyasal Mücadele
Ayrıca biyolojik(parazitoitler) ve biyoteknik mücadele(feromonlar ve ışık tuzakları) ile ilgili akademik çalışmalar devam etmektedir.
Bilinçsiz ve ruhsatsız ilaç kullanımı direnç oluşturacağıdan, mutlaka alanında uzman teknik personellerden destek alınmalıdır.
Taşınma yolları;
Bitkisel materyaller üzerinde yumurta-nimf-ergin olarak,
Meyve-sebze sevkiyatı sırasında,
Ergin uçuşları ile(24 saatte ortalama 2 km)
İthalat-ihracat işlemleri sırasında.
YORUMLAR