Düzce Üniversitesi Genç KADEM Topluluğu, Düzce Üniversitesi Çilimli Meslek Yüksekokulu ve Kadın ve Demokrasi Derneği(KADEM) Düzce İl Temsilciliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Kadın Olmak” başlıklı panel Çilimli Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan panelin ilk sunumunu yapan Çilimli MYO Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İlkay Ejder Erturan, “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Erturan, “kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Kadın ve erkek ayrımı aslında cinsiyet ayrımı ile başlıyor. Kimse cinsiyetini seçme hakkına sahip değildir. Her kültürde olduğu gibi Türk kültüründe de cinsiyet rollerini belirleyen en önemli özellik toplumun bize atfettiği rollerdir. Toplum bize kadın ya da erkek olmayı öğretiyor bizleri şekillendiriyor. Daha sonra işleri bile sınıflandırıyor. Kadının işi ve erkeğin işi gibi sınıflandırmalar yapıyoruz. Kadının işi evinin içinde erkeğin işi dışarda diyoruz.
Kadın ve erkeği yapısal olarak da tanımlıyoruz. Kadın naziktir, uysaldır, sık sık ağlar, basit düşünür gibi, erkekler içinse akılcıdır, güçlüdür, duygularını göstermez gibi ifadeler kullanıyoruz. Tüm bunlar cinsiyet ayrımcılığından kaynaklanıyor. Kadınların erkeklere göre ikincilleştirilmesine toplumsal cinsiyet eşitsizliği diyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Düzce KADEM İl Temsilcisi ve Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel İştar Işıklı ise yaptığı sunumda “Çalışma Hayatında ve Sivil Toplumda Kadın” konusunu ele aldı.
Işıklı, “Dünya genelinde kadınların iş gücüne katılımı 2014 verilerine göre; %50, Türkiye’de 2017 verilerine göre kadınların iş gücüne katılımının %33.6’dır. Kadınların çalışmasının temel nedenleri; tek başına evi geçindirmek, aile bütçesine katkı sağlamak, eğitim seviyesindeki artış ve statü elde etme isteğinden kaynaklanmaktadır. Kadınların çalışma hayatında yaşadığı sorunlardan başlıcaları ise; düşük ücretle çalışmak, kayıt dışı çalışmak ve vasıfsız işler, cam tavanlar, sendikasız çalışma, taciz ve mobbing, aile içinde çalışan kadının rol çatışmasıdır.” dedi.
Değişen Dünyada Kadın Olmak başlıklı sunumu gerçekleştiren Çilimli Vaizesi Merve Safa Erbaş Likoğlu ise, “ Günümüz dünyasında teknoloji ve dijitallik hızla gelişiyor. Bizler çocuklarımızı birey olma yolunda teknolojiyi de göz önünde bulundurarak onlara yol gösterici olmalıyız. Kız ve erkek çocuklarımızı yetiştirirken onları yaşayacakları çağa ayak uydurabilecek donanımda yetiştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Panelin son sunumunu gerçekleştiren Düzce Emniyet Müdürlüğü Polis Memuru Mehtap Demirci, kadınlara verilen haklardan bahsederek, KADES uygulamasının tanıttı ve kurulumunu anlattı.
Panelin sonunda Çilimli Kaymakamı Gizem Bayguş, yaptıkları başarılı çalışmaları ve sunumları için panelistlere teşekkür belgesi takdim etti. Çilimli Belediyesi de günün anısına katılımcılara karanfil hediye etti.
YORUMLAR