Reklam
Reklam
Bugün Sigara Bırakma Günü

Bugün Sigara Bırakma Günü

15 Şubat 2024 - 19:29

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Kaya, 9 Şubat “Dünya Sigara Bırakma Günü” dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Dünyada sigara nedeniyle 7 milyon kişinin hayatını kaybettiğinin altını çizerek sözlerine başlayan Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Kaya, Türkiye’de ise; her yıl 100 bin kişinin sigara nedeniyle öldüğünü vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre tüm kanserlerin %22’sinden sigaranın sorumlu olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Kaya, buna rağmen her 100 yetişkinden 30’unun sigara tiryakisi olduğunu ifade etti.

Sigaranın Neden Olduğu Üç Öldürücü Hastalık

Sigara kullanımının öldürücü üç hastalığın nedenleri arasında yer aldığının altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Kaya, “Bunlar akciğer kanseri, kalp hastalığı ve kronik akciğer hastalığıdır. Akciğer kanserleri nedenlerinin %90’ı sigaradır. Benzeri şekilde koroner arter hastalıkları ve kronik obstrüktif akciğer hastalığının da meydana gelmesinde sigara başlıca etkendir.” ifadelerine yer verdi.  Akciğer kanser türünün en öldürücü kanser olduğunu vurgulayan Kaya, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kanser ölümleri arasında 1. sırada gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğer kanserlerinin yer aldığını sözlerine ekledi. Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 verilerine göre, tüm yaş grupları içinde %21 ile en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunun bilgisini veren Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, “Globocan 2020 verilerine göre Türkiye, erkeklerde tüm dünyada akciğer kanserinin en sık görüldüğü ülkedir. 2022’de Türkiye’de 41 bin yeni akciğer kanseri tespit edildi. Bunun yaklaşık 33 bini erkek, 8 bini kadın. Akciğer kanseri kadın ve erkeklerde en sık Ege ve Marmara’da, en az ise Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da görüldü. En sık 60 ile 70 yaş aralığında görüldü.” diyerek, akciğer kanserinin birincil risk faktörünün sigara kullanımı olduğunu dile getirdi.

Sağlık Sorunlarını Artırıyor!

Sigara kullanımının başka kanserlerle de etkisinin olduğunu belirten Kaya, sigara içenlerde sağlık sorunlarının da arttığını dillendirdi. Sigaradan bir nefes çekildiğinde 300 milyon ile 3 milyar partikülün akciğerlere girdiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Kaya, “Sigara içenlerde; akciğer kanseri olma riskiniz 13-22 kat, ağız kanseri olma riskiniz 3-30 kat, dişeti kanseri olma riskiniz 5-14 kat, dil kanseri olma riskiniz 4-33 kat, bademcik kanseri olma riskiniz 7-11 kat, gırtlak kanseri olma riskiniz 16 kat, yemek borusu kanseri olma riskiniz 16 kat, mesane kanseri olma riskiniz 3-5 kat, pankreas kanseri olma riskiniz 2 kat, böbrek kanseri olma riskiniz 5 kat, prostat kanseri olma riskiniz 2 kat, rahim ağzı kanseri olma riskiniz 17 kat, kan kanseri olma riskiniz 2-3 kat artıyor.” dedi

Sigara İçen Annelerin Çocuklarında…

Dr. Öğr. Üyesi Kaya, sigara içen annelerin çocuklarında ise; büyüme gelişme geriliği, ateşli havale, davranış bozukluğu, alerjik hastalıklar, akciğer gelişme bozukluğu, solunumsal enfeksiyonlar, astım, kronik bronşit, akciğer kanseri gelişme riskinin arttığını ifade etti.

Ev İçerisinde Sigara İçiliyorsa!

Ev içerisinde sigara içmenin olumsuzluklarından da bahseden Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Kaya, “Ev içerisinde içilen sigara nedeniyle; çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olmakta, bebekler hastaneye 3 kat daha fazla başvurmakta, ani bebek ölümü riski 2.5 kat artmakta, bebeklerde kolik tarzı karın ağrısı 2 kat artmakta, çocuklarda astım ve solunumsal enfeksiyon riski 2 kat artmakta, çocuklarda akciğer kanseri, kronik bronşit sıklığı artmakta, kocası sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm 2-3 kat artmaktadır.” şeklinde konuştu.

Sigara içerisinde oldukça zararlı maddelerin olduğunun bilgisini veren Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, sigaranın içerisinde; bütan, kadminyum, mum yağı, çözücü, radon, böcek ilacı, tuvalet temizleyicisi, boya, roket yakıtı, arsenik, methan, aseton… gibi zehirli maddelerin varlığına dikkat çekti.

Sigarayı Bırakmak İçin Destek Birimimiz Var

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Sigara Bırakma Birimi olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Kaya, burada sigarayı bırakmak isteyenlere; danışmanlık, ilaç tedavisi, destek, davranış değişikliği ve içmemeyi sürdürme konularında hizmet verildiğini söyledi.

Maddi Açıdan da Önemli Kayıplara Neden Oluyor

Ekonomik kayıplar hakkında da bilgiler paylaşan Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Kaya, yaklaşık 200 bin nüfuslu Düzce merkezde 30 bin civarında kişinin sigara tiryakisi olduğunu ve günlük yaklaşık 1 paket tüketildiğini, bunun da 50 TL üzerinden hesaplandığında günlük 1 milyon 500 bin liranın sigaraya verildiğini kaydetti. Yıllık hesaplandığında ise ekonomik boyutun 500 milyonun üzerine çıktığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kaya, sigaranın zararlarının her yönüyle düşünülmesi gerektiğini ifade ederek sözlerini sonlandırdı.

 

Bu haber 387 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Akçakoca’da Yüksek Kesimlerde İlk Kar Yağışı Doğayı Beyaza Bürüdü
Akçakoca’da Yüksek Kesimlerde İlk Kar Yağışı Doğayı Beyaza...
İl Genel Meclis Üyesi Ziya Denizgez:
İl Genel Meclis Üyesi Ziya Denizgez: "Köylerimizde Karla Mücadele...