Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen Mart Ayı Konferans Serisi’nde bilgi güvenliği konusu ele alındı.
Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Şahin, Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Bora Büken ve Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı, Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nihat Annakkaya, öğretim üyeleri, idari personeller ve öğrenciler katılım gösterdi.
Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı’nın açılış konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Kara, “Bilgi Güvenliği Farkındalığı” başlıklı sunumunu yaptı. Bilgi güvenliğini; bilginin, izinsiz veya yetkisiz bir biçimde erişim, kullanım, değiştirme, ifşa etme, ortadan kaldırma, el değiştirme ve hasar verilmesini önleme olarak ifade eden Prof. Dr. Kara, bilgi güvenliği ile kişi ve kurumların karşılaşabilecekleri tehdit ve tehlikelerin daha önceden analizlerinin yapılarak gerekli önlemlerin alınmasının sağlamaya çalışıldığını kaydetti.
Üç Özellik: Gizlilik, Bütünlük ve Erişebilirlik
Bilgi güvenliğinin gizlilik, bütünlük ve erişebilirlik olmak üzere üç önemli özelliğine dikkat çeken Kara; bilgilerin yetkisiz kişilerin eline geçmemesi, yetkisiz kişiler tarafından doğruluğunun bozulmaması ve yetkili kişilerce her zaman ulaşılabilir olmasının önemli olduğunu vurguladı. Teknolojinin risklere karşı bilgiyi ve sistemleri koruyan donanım ve yazılımlar olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kara, bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla hazırlanan politika, prosedür ve risk analizlerinin bilgi güvenliği sürecini oluşturduğunu belirtti. Sunumunda katılımcılara bilgi güvenliğinde doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgiler veren Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, dünyadan ve Türkiye’den örnek vakalara değindi.
Kimliğinden Emin Olmadığınız Kişilerle Telefon veya E-Posta İle Bilgi Paylaşmayın!
Bilgi güvenliğine tehditleri sosyal mühendislik, oltalama saldırıları, kötücül yazılımlar ile parola ve şifre ihlalleri olarak sıralayan Prof. Dr. Resul Kara, bilgi güvenliği sağlanması amacıyla dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgiler paylaştı.
İşletim sisteminin güncel tutulması, antivirüs yazılımı ve güvenlik duvarı kullanılması, bilgisayarların kullanılmadığı zamanlarda kilitlenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kara, “Kimliğinden emin olmadığınız kişilerle telefon veya e-posta ile bilgi paylaşmayın. Karşıdakinin bilmesi gereken kadar paylaşın, göndereninden emin olmadığınız e-postaları açmayın. Sosyal medyanızda kişisel, ailevi, çalıştığınız yer bilgileri ve tatil planlarınızı paylaşmayın. Kurumsal e-posta adreslerini alışveriş siteleri ve forumlarda paylaşmayın. E-posta ekindeki bilmediğiniz dosyaları açmayın.” diyerek korsan yazılımlardan da uzak durulması gerektiğini dile getirdi.
“Kalabalık Ortamlarda Bankacılık İşlemi Yapmayın”
Girilen web sitelerine ve web sitelerinden indirilen dosyalara dikkat edilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Kara, “Mobil cihazlarınıza ekran kilidi koyun. Kalabalık ortamlarda bankacılık işlemi yapmayın. Cihaz uygulama izinlerine dikkat edin ve şifre kurallarına uyun.” şeklinde konuştu.
“Bilgi güvenliği, farkındalıktır” diyerek konuşmasını tamamlayan Prof. Dr. Resul Kara’ya program sonunda Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Şahin tarafından plaket takdim edildi.
YORUMLAR