Reklam
Reklam
Bal Arısı Zehri Üretim Kursuna Yoğun İlgi

Bal Arısı Zehri Üretim Kursuna Yoğun İlgi

22 Eylül 2022 - 11:57

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin (DAGEM) düzenlediği "Bal Arısı Zehri Üretim Kursu-3" Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen arıcıların katılımıyla gerçekleştirildi.

Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu’nda başlayan kursun ilk gününe; Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cafer Kaba, öğretim elemanlarımız, öğrencilerimiz, genç ve yetişkin 80’e yakın kursiyerler katılım sağladı.

 “21 İlden Katılım Sağlandı”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Tekirdağ, İstanbul, Aydın, Diyarbakır, Bingöl gibi ülkemizin 21 ilinden Bal Arısı Zehri Üretim Kursu’na katılım olduğunu söyleyerek, uzak illerden Düzce’ye gelen arı üreticilerinin, istekli ve heyecanlı olduklarını görmenin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. 3.sü düzenlenen Arı Zehri Üretim Kursu’na ilk sayısından beri yoğun katılım olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kekeçoğlu, arı zehri üretimine ilgi duyulduğunun altını çizdi. Arı zehrinin yurt içinde ve yurt dışında pazarlandığını ifade eden Meral Kekeçoğlu, Arı zehri üretiminde belirli standardizasyon oluşturabilmek için birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi.

 “Coğrafi İşaret Almak İçin Çalışmalar Sürüyor”

Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cafer Kaba ise yaptığı konuşmasında, Düzce’de arıcılığın gelişmesi için önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, Yığılca arısı üzerine yapılan çalışmaları hatırlattı. Kestane balı üretiminde coğrafi işaret alma çalışmalarının olduğu bilgisini veren Cafer Kaba, Düzce Üniversitesi’nin arıcılığın gelişmesi ve yaygınlaşması adına yaptığı çalışmaların takdir edici olduğunu söyledi.

Gerçekleştirilen açılış konuşmalarından sonra kursiyerler DAGEM’de görevli öğretim elemanları tarafından bilgilendirildi.

Kursun 2. gününde katılımcılara, Yığılca’da bulunan DAGEM binasında uygulamalı eğitim verildi. Gerçekleştirilen uygulamalı eğitim ve yazılı sınav sonrasında başarılı olan arıcılara Bal Arısı Zehri Üretim Sertifikası verildi.

Sertifika törenine; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Yığılca Kaymakamı Talha Altuntaş, İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Günal, Yığılca Belediye Başkanı Rasim Çam, Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin,  DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı (TAB) Ziya Şahin, kurum temsilcileri, öğretim elemanları ve davetli misafirler katıldı.

 “Arı Zehri Üretim Kursları Her Zaman Yoğun İlgi Görüyor”

Programın açılış konuşmasını yapan DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Birinci arı zehri eğitim kursumuz 2019 yılında çalıştay ve eğitim kursu olarak düzenlendi. Toplamda 430 kişi katıldı. 152 kişiye uygulamalı eğitim verildi. 2020 yılında pandemi nedeniyle yapılmadı. 2021 yılında yine pandemi devam ettiği için kursiyer sayısı sınırlandı. Buna rağmen yoğun talep nedeniyle 48 kursiyer ile eğitim yapıldı. Bu yıl yine sınırlamak istedik anacak, yoğun talep nedeniyle 71 kişiyi eğitime kabul ettik.” dedi.

Üretim kursuna çoğunlukla arıcılar olmak üzere tıp doktorlarının, eczacıların ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı bilgisini veren Meral Kekeçoğlu, eğitim kursuna katkı sunan herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

 “Düzce Üniversitesi İle 8 Yıldır Birlikte Çalışıyoruz”

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı (TAB) Ziya Şahin ise yaptığı konuşmasında, Düzce Üniversitesi ile 8 yıldır birlikte çalışmalar yaptıklarını belirterek, yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Türkiye ikliminin arıcılığa çok uygun olduğunu ve 9 ay arıcılık yapılabildiğini ifade eden Şahin, dünyadaki arı ırkının yüzde 21’nin Türkiye’de olduğunu vurguladı. Düzenlenen bu eğitimlerin önemine de değinen Ziya Şahin, bu tür etkinliklerin daha sıklıkla yapılması için gerekli desteklerin sağlanması isteğinde bulundu.

“Yığılca’nın Girişine Balkız’ın Maketini Yapacağız”

Konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen Yığılca Belediye Başkanı Rasim Çam, Yığılca’da düzenlenen eğitim programının ilçe olarak kendilerini mutlu ettiğini söyleyerek, emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti. Yığılca arısının sadece Türkiye’de değil, dünyada da tanındığını vurgulayan Çam, Düzce’nin arı ürünleriyle tanınmaya başlandığını ve yakın zamanda ulusal medyada da geniş yer bulan orman gülü balı yiyerek zehirlenen ve zor anlar yaşayan ayı Balkız’ın maketinin de Yığılca girişine yapılacağını söyledi.

“Arı Ürünlerinin Geliştirilmesi İçin Üniversitemiz Ar-Ge Çalışmalarına Uygun”

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir yaptığı konuşmasında; arıcılığın ülkemiz için önemine değinerek, Türkiye’nin 8 milyon koloni varlığı ile dünyada 2. sırada olduğunu ve arı zehri üretim kapasitesi bakımından avantajlı konumda bulunduğunu vurguladı. Arı zehrinin tıpta da kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Sözbir, arı ürünlerinin katma değerli ürünlere dönüşmesi ve üretimin yaygınlaşması için Düzce Üniversitesi’nin Ar-Ge (Araştırma-Geliştirme) çalışmalarına uygun olduğunu dile getirdi. Yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyetini dile getiren Prof. Dr. Nedim Sözbir, eğitim programına katkı sağlayanlara ve katılımcılara teşekkür etti. 

“Arıcılıkta Nitelik Olarak da Dünyada Hak Ettiği Yere Gelebilir”

Programın son konuşmasını yapan Düzce Vali Yardımcısı ve Yığılca Kaymakamı Talha Altuntaş, Arı zehri üretiminin önemini vurgulayarak, bu tür eğitim programların artarak devam etmesi temennisinde bulundu. Türkiye’nin arı yetiştiriciliğinde nicelik olarak dünyada iyi bir konumda bulunduğunu ve yapılan çalışmalarla nitelik olarak da hak ettiği yere geleceğine inandığını ifade eden Altuntaş, sertifika almaya hak kazanan kursiyerleri tebrik ederek, başarılı çalışmalarının devamını diledi.

Gerçekleştirilen açılış konuşmalarından sonra program sertifika töreni ile devam etti. Sertifika töreninden sonra duygu ve düşüncelerini aktaran Karaman İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Gürsel Yasan, kendisinin Karamanlı arıcılara yardımcı olabilmek adına kursa katıldığını ifade etti. Düzce Üniversitesi’nin donanımlı ve dolu dolu bir üniversite olduğunu söyleyen Gürsel Yasan, eğitim sürecinde görevli akademisyenlerin, kursiyerlere her türlü bilgi ve beceriyi sağladıklarını ifade etti.

Program, kursiyerlerin ve davetli misafirlerin sohbet etmeleri ve birlikte hatıra fotoğrafı çekmeleri ardından son buldu.

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

 

 

Bu haber 638 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SİVİL TOPLUM VE GENÇLİK DAYANIŞMASI PROJESİ İÇİN ÇİLİMLİDEYİZ
SİVİL TOPLUM VE GENÇLİK DAYANIŞMASI PROJESİ İÇİN...
Akçakoca'da Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası Etkinlikleri Düzenlendi
Akçakoca'da Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası Etkinlikleri...