TARIMDA YENİ BİR DÖNEM: ÜRETİCİLERE 3 YILLIK DESTEK PAKETİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'deki tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak ve gıda arz güvenliğini güçlendirmek amacıyla 2025-2027 yıllarını kapsayan yeni bir tarımsal destekleme modeli geliştirdi. Bu yeni model, üretim planlamasına katkı sağlamak, verimliliği ve kaliteyi artırmak, çevreci yaklaşımları benimsemek ve tarım politikalarının etkinliğini artırmak amacıyla 29 Ağustos 2024 tarihinde Resmî Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni Destekleme Modeli Neleri Kapsıyor?

Yeni destekleme modelinin en dikkat çekici özelliği, desteklerin üç yıllık bir dönem için ilk kez üretim döneminden önce açıklanmasıdır. Bu yaklaşım, üreticilerin geleceğe yönelik planlamalarını daha öngörülebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Destekleme sistemi daha sade ve etkin bir yapıya kavuşturularak, 2025 yılı itibarıyla üreticilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri sağlanacak.

Temel Destekler

Yeni modelde üretim maliyetleri göz önünde bulundurularak ürünler kategorilere ayrıldı ve her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi. Bu kapsamda, mazot maliyetinin %50'si ve gübre maliyetinin %25'i karşılanacak. Ürün kategorilerine göre çiftçilere sağlanacak temel destekler arasında; arpa, buğday, ayçiçeği, pamuk ve çeltik gibi ürünler yer alıyor.

Örneğin;

2. kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçilerimiz dekara 317,2 TL,

3. kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçilerimiz dekara 366 TL,

4.  kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçilerimiz dekara 549 TL temel destek alacaktır.

Planlı Üretim ve Üretimi Geliştirme Destekleri

Planlı üretim kapsamında, belirli ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ek olarak ilave destek ödemesi yapılacak. Ayrıca, su kıtlığı yaşayan bölgelerde planlı üretim yapan üreticilerin mazot ve gübre maliyetlerinin %100’ü karşılanacaktır.

Verim ve kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum ve fidan kullanımından organik tarıma, iyi tarım uygulamalarından organomineral gübre kullanımına kadar çeşitli destekler sunulmaya devam edilecek. Ayrıca, biyolojik mücadele ve çiftlik muhasebe sistemi gibi konularda da destekler %50 ve üzeri miktarda artırılarak çiftçilere sunulacaktır.

Bu yeni model, Türkiye'deki tarımsal üretimin daha verimli, planlı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını hedefliyor. Destekleme programının detaylarına 29 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete ‘de yayımlanan “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” dan ulaşabilirsiniz.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, yeni tarımsal destekleme modeliyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bu modelin üreticilerimize ve Türk tarımına hayırlı olmasını diliyorum. Yeni destekleme programının çiftçilerimizin daha planlı ve verimli üretim yapmalarına katkı sağlayacağına inanıyorum." dedi.