Sağlık Sorunu Olanların ve Gebelerin Oruç Tutmadan Önce Bilmesi Gerekenler
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Attila Önmez, Ramazan ayında oruç tutacak; gebeler, böbrek yetmezliği, diyabet, tansiyon ve kalp damar hastalığı bulunanlar için önemli açıklamalarda bulundu.
Gebelikte bebeğin ihtiyacı olan; besin, mineral, vitaminin tamamen anneye bağlı olduğu için gebelerin oruç tutmasının önerilemeyeceğini vurgulayarak sözlerine başlayan Doç. Dr. Önmez, uzun süren açlık durumunda bebek sağlığının olumsuz etkilenebileceğini ifade etti.
Böbrek Yetmezliği Hastaları Uzmana Danışmadan Oruç Tutmasın
Doç. Dr. Attila Önmez, “Böbrek yetmezliği hastalarının sağlığı susuzluktan olumsuz etkilenebilir. Özellikle %50 ve altındaki böbrek fonksiyonlarının kaybı durumunda, yetmezliğin ilerlemesi ile çeşitli istenmeyen durumlar (komplikasyon) hastalarda gözlenebilmektedir. Hafif orta böbrek yetmezliği olanlar mutlaka takipte olduğu uzmana oruç tutmadan önce danışmalıdır.” dedi.
Diyabetliler İçin Risk Sınıflandırılması Yapılmalı
Diyabet hastalarında oruç tutmaları için öncesinde risk sınıflandırılması yapılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Attila Önmez, “Hba1c değeri %8’in altında olan önemli bir ek sağlık sorunu olmayan, sadece hap tedavisi kullanan hastalar öneriler ile oruç tutabilir. Hba1c değeri %8’in üzerinde olan, diyabete bağlı komplikasyonları bulunan, 75 yaş üstü, hipoglisemi yaşayan ya da insülin veya sülfanilüre grubu ilaç kullanan hastaların oruç tutmaları önerilmez. Bunun yanında tip 1 ve gebelik diyabeti olan hastaların da oruç tutmaları önerilmez. Oruç tutabilecek olan düşük-orta riskli tip 2 diyabetli hastalar ise; iftarda ve sahurda ortalama 1.5-2 litre su içmeleri, ilaçlarını iftar ve sahurda alınacak şekilde düzenlenmeli, hipoglisemi açısından da uyarılmalıdır. Diyabet hastaları için, iftar ve sahurda çok kalorili yiyeceklerden uzak durulması, öğünlerin yavaş tüketilmesi ve karbonhidrat tüketiminin sınırlandırılması çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Tansiyon kontrolü sağlanmış olan tansiyona bağlı bir komplikasyonu bulunmayan hastaların, tansiyon ilaçlarının saatinin düzenlenerek oruç tutabileceklerini söyleyen Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, kontrolsüz tansiyonu olan hastaların oruç tutmalarının önerilmeyeceğini, ayrıca tansiyon hastalarının tuz alımını kısıtlamasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Sağlığı Olumsuz Etkilenenlere Oruç Tutmaları Önerilme
Uzun süren açlık durumu kişinin sağlığını olumsuz etkiliyorsa, oruç tutmaması tavsiyesinde bulunan Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Attila Önmez, “Özellikle ciddi kalp damar hastalığı bulunan, kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon hastaları, düzenli beslenmesi önemli olan beslenme bozukluğu (malnutrisyon) ve kanser hastaları, kontrolsüz diyabetli veya insülin kullanan hastalar, ileri kalp, böbrek ve karaciğer yetmezlikli olgular, önemli sindirim sistemi hastalıkları olanların oruç tutması önerilmez. Her hastanın hastalık özellikleri farklıdır. Kronik hastalığı bulunanların mutlaka takipte oldukları uzmanla görüşmesi gereklidir.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.