Nanoteknoloji İlaç Sektöründe Büyük Umutlar Doğurdu

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin hayata geçirdiği “Tıp Fakültesi Konferanslar Serisi” etkinlikleri kapsamında, kasım ayının ikinci konferansında “İlaç ve Akıl” başlığı altında sektördeki yenilikler ve ilaç kullanımında dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı.

Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Şahin, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bora Büken, öğretim elemanları, davetli misafirler ve öğrenciler katılım sağladı.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Cenk Coşkun, akıllı ilaçları özellikle kanser tedavisinde hedefe yönelik; küçük moleküllü ve makro (büyük) moleküllü ilaçlar olarak açıkladı. Küçük moleküllü ilaçların avantajlı boyutlarını kullanarak kolayca hücre içerisindeki hedefine ulaştığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Coşkun, kanser hücresinin çoğalma, göç, damarlanma için önemli olan moleküllerine etki ettiğini ifade etti.

Nanoteknolojinin ilaç sektöründe büyük umutlar doğurduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Nuri Cenk Coşkun, nanoilaçların geleneksel ilaçlar gibi vücuda yayılmadığını ve vücuda yayılmadığı için de diğer organlara etki etmeden, ilaç yan etkisi oluşturmadan, güdümlü füze gibi direk ihtiyaç duyulan yerde işlem görmeye başladığının altını çizdi.

Yapay Zeka İlaç Üretimini Hızlandırdı

İlaç ve yapay zeka ilişkisi arasında da duran Dr. Öğr. Üyesi Coşkun, geleneksel anlamda ilaç üretirken zaman aralığının 10-12 yıl gibi oldukça uzun bir zamana ihtiyaç duyulduğunu, yapay zeka ile benzer moleküllerdeki ilaçların kolaylıkla değiştirilerek, kullanıma sunulduğunu söyledi.

Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Cenk Coşkun, akıllı ilaç kullanımını; “Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en uygun maliyetle ve kolayca ulaşabilmeleridir.” şeklinde tanımladı.

Akılcı Olmayan İlaç Kullanım Şekilleri

“Çoklu ilaç kullanımı, ilaçların gereksiz ve aşırı kullanımı, gereksiz veya aşırı antibiyotik kullanımı, piyasaya yeni çıkan ilaçların uygunsuz tercihi, klinik rehberlere uyumsuz tedavi seçimi, ilaç kullanımında özensiz davranılması, gereksiz ve uygunsuz vitamin kullanımı, ilaç-ilaç etkileşimleri ve besin-ilaç etkileşimlerinin ihmal edilmesi, bilinçsiz gıda takviyesi ve bitkisel ürünlerin tüketimi gibi kullanımların ise akılcı olmayan ilaç kullanımı olduğunu vurgulayan Nuri Cenk Coşkun, oluşan bu uygunsuz ilaç kullanım sonucunda tedavi kalitesinin de düştüğünün altını çizdi.

Akılcı İlaç Kullanımını Artırmak İçin Yapılan Çalışmalar

Türkiye’de akılcı ilaç kullanımını artırmak için oldukça etkili çalışmalar yapıldığı bilgisini veren Coşkun, tanıtım ve bilgilendirmeler için, “Akılcı İlaç Kullanımı İl Koordinatörlüğü, ulusal TV ve radyo kanallarında sağlık programları,  tıp ve eczacılık fakülteleri ile sağlık yüksekokulları ders programlarına ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ konusunun eklenmesi, tanıtım ürünleri, slogan, logo, maskot, www.akilciilac.gov.tr adlı web sitesi kurulması, tanı ve tedavi rehberleri, Türkiye Akılcı İlaç Kullanımı Bülteni” gibi çalışmaların yapıldığını söyledi.

İlaç Takip Sistemi (İTS) hakkında da bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Nuri Cenk Coşkun, ilaç kutuları üzerinde, dünyada ilk defa uygulanan “data matrix” yapısı olan karekod uygulaması kullanıldığını ifade etti.

“Antibiyotik Kullanımına Dikkat Etmeliyiz”

Konuşmasının sonunda antibiyotik kullanımı hakkında uyarılarda bulunan Nuri Cenk Coşkun, ülkemiz antibiyotik kullanımında Avrupa ülkeleri ve Avrupa’ya üye olmayan ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını hatırlatarak, antibiyotik kullanım aşırılığının durdurulması gerektiğini, aksi taktirde çocuklar ve gelecek nesiller için antibiyotik üretiminin yapılamayacağını kaydetti.

Konferans sonunda yaptığı başarılı çalışmaları ve sunumu için Dr. Öğr. Üyesi Nuri Cenk Coşkun’a, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Şahin tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.