MEKAFEST'22 Değişimi Yönetebilmeye Vurgu Yapıldı
Düzce Üniversitesi MEKATEK Topluluğu’nun 3.sünü düzenlediği “MEKAFEST’22” etkinliğinde, otomotivden savunma sanayisine, yapay zekadan dijitalleşmeye kadar birçok alanda sektör temsilcileri bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
İki gün süresince devam eden programın açılışına; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü, davetli konuşmacılar, öğretim üyeleri, MEKATEK Topluluğu üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Topluluk Danışmanı Doç. Dr. Yusuf Altun, MEKATEK Topluluğu’nu ülkemize faydalı gençler yetiştirmek amacıyla 2014 yılında kurduklarını belirterek sözlerine başladı. Her yıl TEKNOFEST ve TÜBİTAK gibi teknoloji yarışmalarında kazandığı başarılarla topluluğun kendini kanıtladığını ifade eden Altun, MEKATEK Topluluğu’na katkı sunan başta üniversiteyönetimi olmak üzere öğrencilere ve emek verenlere teşekkür etti.
“Değişimi Yönetebilen Bireyler Olmalıyız”
Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, güzel bir etkinlikte bir arada olduklarını dile getirerek, MEKATEK Topluluğu’na Düzce Teknopark’ta yeni tahsis ettikleri yerin müjdesini verdi. Topluluğun daha büyük fiziksel mekanda daha büyük başarılar kazanacağına işaret eden Çakar, yaşama ve teknolojiye dokunan gençlerden çok umutlu olduklarını sözlerine ekledi. Bilimin evrimsel ilerlemeyle değil, devrimsel sıçramayla büyük yol kat ettiğine dikkat çeken Rektör Çakar, değişimi yönetebilmenin önemini vurguladı.
“Karmaşık Sorun Çözme ile Liderlik ve Sosyal Etki Önem Kazanıyor”
Programa çevrim içi olarak katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, MEKAFEST’22 ile Düzce Üniversitesi öğrencileriyle buluşmanın memnuniyet verici olduğunu söyleyerek, MEKATEK Topluluğu’nu ziyaret etmek istediğini dile getirdi. “Bilim ve Teknoloji Temelli Kariyer Planlaması” başlıklı sunumunu öğrencilerle paylaşan Prof. Dr. Hasan Mandal, dünyadaki küresel riskler ile teknolojik ana eğilimlerden bahsederek disiplinler arası çalışmanın önemi üzerinde durdu. Dünyayı gelecek yıllarda bekleyen gelişmelerden söz eden Prof. Dr. Mandal, karmaşık sorun çözme ile liderlik ve sosyal etkinin önem kazanması beklenen beceriler olduğuna dikkat çekerek, programın verimli ve başarılı geçmesini temenni etti.
Açılış konuşmalarının ardından davetli konuşmacıların sunumlarına geçildi. Programa; Endmaksan Makine’den İsmail Penbegüllü, Yazaki Otomotiv’den Ayşe Erdem, Canan Oğuz ve Onur Tellioğlu katılım sağlayarak bilgi ve deneyimlerini öğrencilerimizle paylaştı.
“Üniversite Öğrencilere Kendi Ayakları Üzerinde Durmayı Öğretiyor”
Mühendislikte gelinen son noktayı ve yapılması gerekenleri vurgulayan konuşmacılar, öğrencilerden üniversite zamanlarını verimli geçirmelerini, öğrenci topluluklarında, etkinliklerde yer almaları gerektiğini söyledi. Üniversitede öğrencilerin kendi ayakları üzerinde durmayı öğrendiklerini ifade eden konuşmacılar, kendini kontrol etmenin, zaman yönetiminin önemine vurgu yaptı. Günümüzde mühendislikte olduğu gibi her alanda değişim ve dönüşümün hızına vurgu yapan misafir konuşmacılar, mühendis adaylarından bu değişimi takip eden değil yönlendiren liderler olmaları tavsiyesinde bulundu.
“Altı Farklı Ekiple Çalışmalarını Sürdürüyor”
Programın 2. günü Düzce Üniversitesi MEKATEK Topluluğu Başkanı Erkut Kaşıkçı’nın konuşmasıyla başladı. MEKATEK Topluluğu’nun 2014 yılında elektrikli araçlar için kurulduğunu, ancak çalışmalarına her geçen yıl farklı sektörler eklediğini söyleyen Kaşıkçı, topluluğun bugün 4 insansız hava ekibi olmak üzere 6 farklı ekip ile birlikte faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. Topluluğun, öğrencileri kurumsal iş hayatına hazırladığının altını çizen Erkut Kaşıkçı, etkinliğe emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
“Hızın ve Değişimin Önemini Vurguladılar”
Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra misafir konuşmacıların sunumuna geçildi. İş deneyimlerinin ve bilgi birikiminin paylaşıldığı programda; Dönmezoğlu Holding’ten Oğuzhan Yanık, TUSAŞ’tan Murat Akça, Apti World’ten Ali Emre Erişen ve Havelsan Şirketi’nden Raşit Yılmaz bilgi ve deneyimlerini, ön görülen gelecek tahminlerini katılımcılarla paylaştı.
Öğrencilerden ne yapmak istediklerine karar verip çalışmalarını isteyen misafir konuşmacılar, stajın ve bireysel çalışmaların önemine değindiler. Öğrencilere ulusal ve uluslararası alanda düzenlenen yarışmalara katılmaları tavsiyesinde de bulunan konuşmacılar, hızlı tasarım, proaktif uygulamalar ve yenilikçi yaklaşımlar hakkında bilgiler verdi.