KAPALI DİKEY TARIM UYGULAMA VE AR-GE MERKEZİNE ZİYARET

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra UZUN, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce uygulamaya konulan Kağıthane İlçesinde faaliyette olan “İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama ve AR-GE Merkezi"ni yerinde ziyaret ederek gerekli incelemelerde bulundu.

AR-GE Merkezi incelemesi öncesi İl Müdürü Esra UZUN Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gülden AK ve teknik personel Burhan ŞAHİN eşliğinde, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz KARACA'yı makamında ziyaret etti.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce uygulanan proje ile İstanbul Kağıthane'de bulunan katlı otoparkın yaklaşık 30 metre altında -8. katında  kurulan alan ile bitkisel üretim ve AR-GE merkezinde;  özel LED bitki büyütme ışıkları ile topraksız ve hidroponik yetiştirme yöntemi kullanılarak, iklimden bağımsız, %95 su tasarrufu sağlanarak 12 ay boyunca bitki yetiştirilmesi sağlanmaktadır. Bitki büyütme ortamında otomasyon sistemi ve sensörler aracılığı ile pH, elektrik iletkenliği, sıcaklık, nem, karbondioksit gibi üretim parametreleri kontrol edilerek bitkinin ihtiyaç duyduğu optimum şartlar sağlanarak üretim sağlamaktadır.

Söz konusu hidroponik sistemlerde topraksız tarıma uygun bitkiler arasında, marul, nane, ıspanak, frenk soğanı, salatalık, domates, çilek, dereotu, kekik, biberiye, anason, dolmalık biber, su teresi, fasulye, karpuz ve kavun tercih edilmektedir.

Gerçekleştirilen proje sayesinde üreticilerimizin dünyanın dört bir yanında uygulanan ve her geçen gün daha fazla kişi tarafından uygulamaya konulan üretim modeli ile; bitkilerin bitki besin elementi ihtiyacının topraktan değil de su aracılığıyla karşılanmasına dayanan yeni bir sistem ile tarımda yeni üretim modellerini desteklemektedir.

Dikey Tarım Uygulama Merkezi ziyaretinde İl Müdürü UZUN'a İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hatice YAĞMUR, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ahmet ÜLKER, Kağıthane İlçe Tarım ve Orman Müdürü Gökhan DİK ve Ziraat Mühendisi Hakan AŞAN eşlik ederek “İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama ve AR-GE Merkezi" hakkında bilgi verdiler.