İL MÜDÜRÜ YÖRESEL DÜZCE BIÇAĞI ÜRETİM MERKEZİNİ İNCELEDİ

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra UZUN geleneksel el sanatlarından biri olan coğrafi işaretli ürün tescil aşamasındaki Düzce Bıçağı üretim merkezlerinden birini inceledi.

Düzce, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra gelenek ve göreneklerine bağlılığıyla da geçmişini yaşatmaya çalışan doğa güzelliklerine sahip bir ildir. Düzce ilinde yapımı devam etmekte olan geleneksel sanatların geçmişten günümüze ulaşmasının süreçleri kesin olarak bilinmemekle birlikte el sanatları günümüzde pek çok alanda temsil edilmekte, tarihini ve değerini korumaktadır.

Geleneksel el sanatları, kültürel dokunun önemli bir parçası olmakla beraber, gelecek nesillere aktarılan önemli miraslardandır. Düzce ilindeki geleneksel el sanatlarından en önemlilerinden bir tanesi de bıçakçılık sanatıdır. Düzce bıçak ustalarını ve bıçaklarını diğer bölgelerden ayıran en büyük özellik, bıçaklara uygulanan yüzey süsleme teknikleridir.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumuna 2017 yılından günümüze 15 ürün için başvuru yapılarak 12 ürünün coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmesi sağlanmıştı. Düzce Bıçağının tescili için ise inceleme ve değerlendirme süreci devam etmektedir.