Fındık üreticileri Fındık yevmiyesi ne kadar olacak beklentisinde

Fındık üreticileri ve işçiler, 2024 yılı için açıklanacak olan yevmiye ücretlerini merakla bekliyor. Fındık işçileri, geçen seneye oranla bu sene yevmiyelerde ciddi bir artış olmasını isterken, üreticiler ise ilk önce fındık fiyatının açıklanmasını bekliyor. 

Fındık fiyatları ve işçi ücretleri genellikle Türkiye'de önemli tarımsal konular arasında yer alır. Fındık fiyatları, genellikle üretim sezonu başlamadan önce açıklanır ve piyasa koşullarına göre değişkenlik gösterebilir. Fındık işçi ücretleri ise hasat dönemlerinde belirlenir ve genellikle tarım işçileri sendikaları ve üreticiler birlikleri tarafından görüşülüp karara bağlanır. 

 2024 yılında fındık yevmiyesi tahminlerine göre, yerli işçinin bin 200 TL ile bin 500 TL arasında olacağı, yabancı işçinin ise 800 TL ile bin TL arasında olacağını belirtiyor. 

Fındık fiyatlarında artış bekleyen üreticiler açıklanan ücretleri beğenmedi. Üreticiler öncelikle fındık fiyatının açıklanmasını daha sonrasında belirlenen fiyat üzerinden işçi ücretlerin açıklanmasını istiyor. Üreticiler fındığın 200 TL altında fiyatlandırılması durumunda bin 500 TL’lik yevmiyenin imkansız olduğunu söylüyor. 

Üreticilerin, fındık fiyatlarının 200 TL'nin altında olması durumunda işçi ücretlerinin sürdürülebilir olmadığını ifade etmeleri, işçi maliyetlerinin üreticiler için önemli bir mali yük olduğunu ve bu maliyetin karşılanabilmesi için fındık fiyatlarının belirli bir düzeyde olması gerektiğini göstermektedir.

Ancak, işçi ücretleri genellikle işçi sendikaları, tarım birlikleri ve üreticiler arasında yapılan müzakereler sonucunda belirlenir. Bu müzakerelerde fındık fiyatları da dikkate alınarak işçi ücretleri belirlenir. Dolayısıyla, fındık fiyatlarının açıklanmasının işçi ücretlerinin belirlenmesinde kritik bir rol oynadığını söylemek mümkündür.

Sonuç olarak, üreticilerin talebi doğrultusunda fındık fiyatlarının belirlenmesi ve buna paralel olarak işçi ücretlerinin adil bir şekilde tespit edilmesi önemlidir. Bu süreçte tarım politikalarının ve üretici çıkarlarının göz önünde bulundurulması gereklidir.