Düzce Üniversitesi Üretim Merkezi, Helal Sertifikasını Aldı
Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) bünyesinde faaliyet gösteren Düzce Üniversitesi Üretim Merkezi, gıda alanında ürettiği ballı karışım için yaptığı başvuruya istinaden, ilk Helal Sertifikası’nı aldı.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile kurulan ve Gıda, Gıda Takviyesi, Kozmetik gibi farklı alanlarla endüstriye nitelikli üretim hizmeti sağlayan, ayrıca Düzce Üniversitesi’nin Univera markalı ürünlerini üreten Düzce Üniversitesi Üretim Merkezi, daha önce aldığı GMP, ISO 9001 ve ISO 22000 sertifikalarına ek olarak, “Zencefilli Bal Karışımı” ürünü için Helal Sertifikası da aldı.
Helal Sertifikası Nedir?
Bir ürünün ham maddeden başlayarak mamul madde aşamasına kadar bütün proseslerinin, ürün bileşiminde bulunan bütün maddelerin ve katkı maddelerinin gerek menşei, gerek temin biçimi ve yolları, gerekse temin kaynağı bakımından İslami kriterlere ve insani gereklere uygun olduğunu temsil eden Helal Sertifikası, ürünün paketleme malzemelerinin ve depolama şartlarının insani gereklere ve İslami kriterlere uygun olduğunu da belgelendirmektedir. Bu belge, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ISO 22000 standartlarını temel alarak hizmet veren yönetim sistemlerine verilmektedir.
Helal belgelendirme, muteber, ehil ve tarafsız bir kurumun, söz konusu üretimi denetlemesini, helal standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntemdir. Gıdalarda helal olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk da olması gereken zorunlu bir şarttır. Helal gıda belgelendirmesi, farklı aşamalardan geçen ürünlerin direkt temas olmadan ve sağlıklı bir şekilde tüketicilerin önüne geldiğinin ispatı niteliğindedir. Ayrıca helal belgelendirme, ülke yönetiminin kontrol birimlerine, gıda emniyeti konusunda destek hizmeti de sağlamaktadır.
Dünya Genelinde Helal Ürün Pazarı 200 Milyar Dolar Hacime Erişti
Konuya ilişkin bilgiler aktaran DÜBİT Müdürü Doç. Dr. Uğur Hasırcı, ABD ve İsrail başta olmak üzere birçok ülkenin ithal ürünlerde Kosher sertifikası aradığını, ancak yakın geçmişe kadar 1,5 milyar Müslüman tüketici için dünya genelinde standardize edilmiş bir sertifikasyon sistemi bulunmadığını, günümüzde ise uluslararası sertifikasyon süreçlerinin aktivasyonu ile Helal Ürün pazarının dünya genelinde 200 milyar dolara eriştiğini vurguladı. Bu nedenle de Düzce Üniversitesi Üretim Merkezi’nin kuruluş aşamasında Üniversite Yönetiminin talimatı ile Gıda, Gıda Takviyesi ve Kozmetik sektörlerinde Üretim Merkezi’nin ürettiği Univera markalı ürünler ve üretim süreçleri için GMP, ISO 9001 ve ISO 22000 sertifikasyonlarına ek olarak Helal Sertifikası almayı da hedeflediklerini ve bir başlangıç olarak ballı karışımlar için Helal Sertifikasına başvurduklarını belirten Hasırcı, Gıda Takviyesi ve Kozmetik sektöründeki ürünler için de kademeli olarak Helal Sertifikası alınacağının altını çizdi.
Helal Sertifikası, İhracat İçin Ön Şart
Univera markalı ürünler için orta vadeli hedefin ihracat olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Uğur Hasırcı, uluslararası geçerliği olan Helal Sertifikalarının, artık dünyanın birçok ülkesi için ihracatın ön şartı haline geldiğini ve bu nedenle de Univera markasıyla satışını yaptıkları ürünlerin Helal Sertifikasına sahip ürün ailesini zenginleştirmeyi amaçladıklarını belirtti. Hasırcı, üretim ve belgelendirme sürecinde görev alan tüm Üretim Merkezi personeline ve Düzce Üniversitesi Yönetimine teşekkür ederek sözlerini tamamladı.