Düzce Üniversitesi Öncülüğünde 2000 Yıl Sonra Antik Döneme Ait Bir Komedya Oyunu Seyircisiyle Buluştu

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü tarafından hazırlanan, Antik Dönem’in ünlü tiyatro yazarı Aristofanes’in “Kuşlar” adlı tiyatro oyunu,  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesi’nin katkılarıyla Prusias Ad Hypium Antik Kenti Tiyatrosu’nda seyircisiyle buluştu.

Seyircinin oldukça yoğun ilgi gösterdiği tiyatro gösterimine; Adalet Komisyonu Başkanı Dr. Mert Gümüşay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç, Prof. Dr. İdris Şahin, Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü, Genel Sekreter Hasan Sadi Ateş, Düzce Üniversitesi’nin akademik ve idari birim yöneticileri, Düzce halkı ve öğrenciler katıldı.

Tarihinde bir krallık, üç imparatorluk, bir cumhuriyet görmüş Prusias Ad Hypium Antik Kenti Tiyatrosu’nda, Düzce Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Süleyman İnceefe yönetmenliğinde, 2000 yıl sonra bir komedya türünün gösterimi ile Düzce Üniversitesi tarafından bir ilke imza atıldı. Oyunun yönetmen yardımcılığını Orçun İlhan, koreografisini Musa Kap, kostüm, maske ve başlık tasarımını Türkan Uçar ve Evren Selçuk, ışık tasarımını Hüseyin Tokyol, müzik bestelerini Oktay Köseoğlu, dramaturjisini Pınar İnceefe, Mahmut Çaymaz, Metehan Karaoğlu, afiş tasarımını T. Altan Doyran, kostüm realizasyonunu ZEZE Kostüm ve müzik düzenlemelerini Presto Müzik gerçekleştirdi.

Tiyatro oyununun sahnelenmesini olanaklı hale getiren kazı emekçilerine; tüm arkeologlara ve Konuralp Müze Müdürlüğü’ne teşekkür edildi.

Büyük bir emekle hazırlanan tiyatro oyununda, Düzce Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü öğrencileri Kuşlar adlı tarihi oyunu başarıyla sergileyerek sanatsal yeteneklerini konuşturdu. Profesyonel kostüm, mask, müzik ve ışık tasarımıyla görsel ve işitsel bir şölen sunan fantastik komedya türündeki oyun, pagan kültürün ve onun egemen olduğu toplumsal yapının bir ütopya çerçevesinde eğlenceli bir eleştirisini tiyatro dilinde sahneye taşıdı.

Düzce halkının sanata verdiği önemi fazlasıyla gösterdiği ve akın akın tiyatro alanına aktığı oyun, yüzyıllar sonrasında yeniden yankılanan sesin paydaşı olmalarıyla seyircisini de özel kıldı. Oyun ekibinin profesyonelce ve özveriyle hazırladığı tiyatro oyunu ile tarihe not düşüldü ve asırlar öncesiyle günümüz arasında bir bağ kuruldu.

Oyun sonrası sahneye davet edilen Yönetmen Dr. Öğr. Üyesi Süleyman İnceefe, binlerce yıl önce yazılan oyunu bu tarihi alanda birlikte izleme fırsatı elde ettiklerini belirterek, Kuşlar adlı oyunun planlanma aşamasından bugüne kendilerine destek olan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar başta olmak üzere, Düzce Üniversitesi yetkililerine ve oyun ekibine teşekkür etti.

Konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce Üniversitesi’nin paydaş kurum ve kuruluşların iş birliğiyle Konuralp Antik Kenti kazı çalışmalarına destek verdiğini ifade etti. 2013 yılında Düzce Üniversitesi’nce başlatılan kazı çalışmalarının çok hızlı ilerlediğine dikkat çeken Prof. Dr. Genç, Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Fen Edebiyat Fakültesi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ile çalışmalara destek olan tüm kesimlere teşekkür etti. Kazıdan sonra Düzce Üniversitesi Tiyatro Bölümü öğrencileri tarafından Kuşlar oyununun başarıyla sahnelenmesinin kendilerini gururlandırdığına işaret eden Prof. Dr. Genç, sanatsal faaliyetlerin önemine değindi.

Program, oyun ekibine teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.