Dünya Sosyal Hizmet Günü Kapsamında "Deprem ve Sosyal Hizmet" Konuşuldu
Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından Dünya Sosyal Hizmet Günü kapsamında düzenlenen “Deprem ve Sosyal Hizmet” konulu panel, öğretim üyeleri, Sosyal Hizmet Bölümü öğrencileri ve sosyal çalışmacıların katılımıyla Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmalarını Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir ve Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Deniz Oruç gerçekleştirerek, sosyal hizmet mesleğinin önemine vurgu yaptı.
Etkinliğin moderatörlüğünü gerçekleştiren Doç. Dr. Eda Beydili Gürbüz, her yıl Mart ayının üçüncü haftasında, Dünya Sosyal Hizmet Günü’nün dünyada farklı temalar altında kutlandığını söyleyerek, bu yılın temasının da “Buen Vivir: Ortak Gelecek İçin Dönüştürücü Bir Değişim” olarak açıklandığını belirtti. “Buen Vivir” kavramının dilimize “iyi yaşam” olarak çevrildiğini ifade eden Beydili Gürbüz, bu temanın çevreyle uyum içinde yaşama ve birlikte değişmeyi anlattığını dile getirdi. Bu tema altında panelde, geçtiğimiz yıl ülkemizde yaşanan 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerde sosyal çalışmacıların ve sosyal hizmetin rolünün konuşulacağını sözlerine ekledi.
Programın davetli konuşmacısı Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hande Albayrak, “Depremde Çalışanın İyilik Hali ve Çalışana Destek” başlıklı sunumunda deprem gibi olağanüstü durumlarda ortaya çıkan tepkilerin olağan olduğunu ve afetlerde çalışan ruh sağlığı profesyonellerinin iyilik halinin korunmasının öneminden bahsetti. Çalışanın iyilik halini etkileyen etkenleri sıralayan Albayrak, meslek elemanlarının iyilik hallerinin, bağlı bulundukları kurum ve kuruluşlar tarafından da desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Programın bir diğer konuşmacısı Hatay Aile ve Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü’nde Sosyal Çalışmacı olarak görev yapan Ahmet Sert ise, mezun olduğu bölümde konuşmacı olarak deneyimlerini aktarmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek sözlerine başladı. “Depremi Yaşamak, Depremde Çalışmak” başlıklı konuşmasında depremi doğrudan deneyimleyen biri olarak yaptıkları çalışmalarda, toplumların geleceği için sosyal hizmetlerin görünürlüğünü artırdıklarını vurgulayan Ahmet Sert, saha deneyimlerinden yola çıkararak, depremin ilk anından itibaren ihtiyaç tespiti ve kaynakların dağıtılması, psikososyal müdahalelerin planlanması ve sürdürülmesi, başta çocuklar olmak üzere kırılgan gruplar için kamuoyu oluşturulması yoluyla hizmetlerin sunumunda fırsatlar oluşturduklarından söz etti.
Panel, teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle son buldu.