Anıt Porsuk Ağaçlarının Korunmasını ve Önemini Anlattı
Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy, Habitat TV’deki Anıt Ağaçlar Belgeseli 3. Bölümü’nde, Anıt Porsuk Ağaçlarının; botanik, ekolojik, anıt ve kutsal ağaç özellikleri ile korunması üzerine yapılan ulusal ve uluslararası çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy; Habitat TV’de yayınlanan, İş Bankası ve TEMA Vakfı’nın destekleriyle, Sanatçı Su Yücel’in Türkiye'nin dört bir yanında, anıt ağaçların binlerce yıllık öyküsünü anlattığı, Anıt Ağaçlar Belgeseli 3. Bölümü’nde, “Anıt Porsuk Ağaçları” konusunda anlatıcı olarak yer aldı.
Aksoy, Batı Karadeniz Bölgesi’nde; Düzce-Yığılca, Zonguldak-Alaplı ve Yenice Ormanlarında yoğun olarak bulunan, Anıt Porsuk Ağaçların (Taxus baccata L.) anıt ve kutsal ağaç özellikleri, mitolojideki yeri, botanik özellikleri, tıbbi kullanımları, ekolojik ve coğrafik özellikleri ile ulusal ve uluslararası koruma statüleri hakkında bilgi verdi.
Ülkemizde anıt ağaç ve kutsal ağaç ayrımı, günümüzde Anadolu Kültüründe yaşayan kutsal ve adak ağaçların kökleri, kökenleri ve tarihsel bağlantıları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Necmi Aksoy, özellikle, Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi’inde (RBGE) Ortadoğu Bitkileri Araştırma Merkezi’nde 2019 yılında ülkemiz ağaçları ve porsuk ağacı üzerine yapmış olduğu çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulundu.
IUCN SSC Conifer Specialist Group (About IUCN SSC CSG | Threatened Conifers of the World (en-GB) (rbge.org.uk)) üyesi olan Prof. Dr. Necmi Aksoy, Avrupa’da nadir türler arasında bulunan Porsuk Ağaçların ülkemizde ulusal ölçekte koruma statüsüne alınmasının önemini belirtti.
Habitat TV kanalında ve İş Bankası’nın Youtube Kanalı’ndan ((12) Anıt Ağaçlar - 3. Bölüm - YouTube) belgeselin bu bölümünü izleyebilirsiniz.