Anadolu Basını Düzce Programı Kapsamında Düzce Üniversitesi'ni Ziyaret Etti
Organizasyon ve ev sahipliğini Düzce Gazeteciler Cemiyeti’nin yaptığı, Türkiye Gazeteciler Federasyonu 66. Başkanlar Konseyi Toplantısı Düzce programı kapsamında Gazeteciler Cemiyeti Başkanları Düzce Üniversitesi’ni ziyaret etti.
Anadolu medyasının sorunları ve çözüm önerilerinin değerlendirileceği toplantı için Düzce’de bulunan Anadolu basını, Düzce ilinin tarihi ve turistik yerlerini ziyaret edeceği bir dizi program çerçevesinde Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’ndaki programa katıldı.
Programa; Düzce Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlhan Genç, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Türkiye Gazeteciler Federasyonu yönetim kurulu üyeleri, Başkanlar Konseyi üyesi Gazeteciler Cemiyeti Başkanları ile Düzce Üniversitesi personelleri katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan, Düzce Üniversitesi’nin kuruluşundan bugüne görev yapan iki kadın rektörün, Üniversitenin temellerinin sağlam atılmasında ve gelişmesinde öncülük ettiğini dile getirerek Düzce Üniversitesi’nin gelecek yıllarda da değer üretmeye devam edeceğine inandığını vurguladı. Anadolu basınını Düzce’de ağırlamaktan onur duyduklarını ifade eden Erol Tayhan, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.
Programda konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Düzce’nin ülkemizin en genç illerinden biri olduğunu belirterek bu güzel ili tanıtmak gerektiğini ifade etti. Düzce Üniversitesi’ni de değer olarak gördüğünü söyleyen Yılmaz Karaca, başarılı akademik çalışmalarından dolayı teşekkürlerini iletti.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu hakkında da bilgiler paylaşan Karaca, 30 yıl önce kurulan Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun, Türkiye’de 71, Azerbaycan’da 3, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 3 meslek örgütü bulunduğu ve 20 bin üyesi ile faaliyetlerine devam ettiğini sözlerine ekledi. Her iki-üç ayda bir Başkanlar Konseyi Toplantısı’nı farklı şehirlerde yaptıklarını dillendiren Yılmaz Karaca, amaçlarını, kendi mesleki sorunlarını tartışıp gittikleri illerin tanıtımlarına destek olmak şeklinde açıklayarak Düzce’yi geleceğin ili olarak gördüklerine işaret etti.
Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlhan Genç ise Türkiye’nin her yerinden gelen gazetecileri Düzce Üniversitesi’nde konuk etmenin heyecan ve onurunu yaşadıklarını ifade ederek organizasyonun düzenlenmesinde emekleri bulunan 65. Hükümet Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ile Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan’a teşekkür etti.
Meslek hayatı boyunca yerel gazetelerle etkileşim halinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. İlhan Genç, gazetelerin önemini akademik yaşamında idrak ettiğini belirtti. Genç bir şehir olan Düzce’nin 150 yıl içinde göçlerle kozmopolit bir yapıya büründüğünü dile getiren Prof. Dr. Genç, şehirde muazzam bir birlik beraberlik olduğunun altını çizdi. Farklı etnik kültürdeki insanların barış içinde nasıl bir arada yaşama iradesini gösterdiğini araştırmak için Düzce Üniversitesi’nde Sosyoloji Bölümü’nü kurduklarını, çeşitli araştırmalar yaptıklarını ve eserler oluşturduklarını ifade eden Düzce Üniversitesi Rektör Vekili, görev yapan rektörlerin de katkılarıyla Düzce Üniversitesi’nde büyük atılımların yapıldığına dikkat çekerek konuşmasını noktaladı.
Düzce Üniversitesi’nin bölgesel kalkınma çalışmalarıyla ilgili bir sunum yapan Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Hasırcı ise, “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında Düzce Üniversitesi’nin çevre ve sağlık alanlarında ihtisaslaşarak bölge halkına gelir getirici faaliyetler yürüttüğünü ifade etti.
Sağlık konusunda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, çevre konusunda ise Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı alanında katma değerli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Doç. Dr. Uğur Hasırcı, ülkemizin en büyük Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’ni kurduklarını dile getirdi. Bölge halkı ile tıbbi bitki yetiştirdiklerini, arıcılık faaliyeti yürüttüklerini ve tıbbi mantar üretimi yaptıklarını belirten Doç. Dr. Hasırcı, bölge çiftçilerinin bu faaliyetlerden ciddi gelir elde ettiğine vurgu yaptı.
Çevre alanında ise bölgenin fındık ve pirinç gibi tarım ürünlerinin kabuklarından kompost, malç, nano selüloz, odun sirkesi gibi ürünler üreterek ekonomiye kazandırdıklarının altını çizen Hasırcı, bölge halkından alınan ham maddelerin de Düzce Üniversitesi Üretim Merkezi’nde nihai ürüne dönüştüğünü katılımcılarla paylaştı. Düzce Üniversitesi’nin; tescilli 4 markasını yerel bir firmaya lisanslayarak ülkemizde bir ilki gerçekleştirdiğini ve sonrasında üniversite bünyesinde üretilen ürünler için yeni bir marka oluşturduklarını dillendiren Doç. Dr. Uğur Hasırcı, Düzce Teknopark bünyesinde kurdukları Düzce Üniversitesi Araştırma Teknoloji Otomasyon ve Mühendislik A.Ş. (ATOM) ile de yine bir ilke imza attıkları değerlendirmesinde bulundu. Doç. Dr. Uğur Hasırcı son olarak bölgesel kalkınma çalışmalarındaki gelinen son noktayı özetleyerek gelecek planlarıyla ilgili bilgilendirmede bulundu.