Kestane Gal Arısı zararlısı bölgemizde ilk olarak 2021 yılında Düzce ormanlarında görülmeye başladı. Bölgesel yayılım gösteren Gal Arısıyla biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan laboratuvarda son iki yıldır Gal Arısının yırtıcısı olan “Torymus Sinensis" türünün üretimi başlatıldı.
Kestane ağaçlarında gal denilen şişkinlikler oluşturmak suretiyle, ağaçlarda meyve oluşumunu ve beraberinde arıcılık faaliyetlerini de olumsuz etkileyerek yöremiz için ayrı önemi olan kestane balı üretimini engelleyen bu zararlı böcek türüyle ilgili, yöremiz hava durumuna bağlı olarak ağaçların üzerindeki gallere Torymus Sinensis denen yırtıcı bırakılması yöntemiyle mücadele çalışmalarına 2024 yılında da devam edilmektedir. Laboratuvar ortamında üretilen Torymus Sinensis'ler gallerin içinde bulunan zararlıyı ve larvalarını yiyerek zararlı böcek popülasyonunun yok olmasını sağlaması hedeflenmektedir.
Bu kapsamda Bolu Orman Bölge Müdürlüğümüz laboratuvarında üretilen 800 adet “Torymus Sinensis''in Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Akçakoca Orman İşletme Müdürlüğü personellerinin katılımıyla Altınçay ve Cumayanı Orman İşletme Şefliklerine ait kestane ormanlarına salımı yapılmıştır.
Akçakoca Orman İşletme Müdürlüğü'nce bölge mıntıkasında yer alan kestane ormanlarına Kestane Gal Arısı ile mücadele kapsamında laboratuvarda üretilen ''Torymus Sinensis'' yırtıcı böceğinin aralıklı olarak yeni salımlarının yapılmaya devam edileceği belirtilmiştir.
YORUMLAR